Nacht van de Sociologie

26 november 2021
20:00

Op de Nacht van de Sociologie zijn in de drie zalen van Arminius een keur aan lezingen, debatten en theater. De wereldberoemde socioloog Robert Putnam zal geïnterviewd worden over zijn nieuwste boek Upswing. De Vlaamse hoogleraar Rudi Laermans presenteert zijn speciaal voor deze Nacht geschreven essay Gedeelde Angsten. En voor de eerst keer zal een prijs worden uitgereikt voor het beste sociologische boek van het jaar. In de komende maanden wordt het programma verder bekend gemaakt.

 

Upswing met Robert Putnam

Robert Putnam brak wereldwijd door met zijn boek Bowling Alone, over de individualisering van de maatschappij. President Bill Clinton, Tony Blair en in Nederland Wouter Bos vroegen zijn advies en met de Engelse koningin Elizabeth sprak hij over de verbindende rol van de monarchie. Zijn nieuwe boek Upswing is een vervolg op Bowling Alone, waarin Putnam laat zien dat individualisering en ‘wij-gevoel’ elkaar afwisselen in decennialange periodes. Wat zijn de voorwaarden voor een nieuw ‘wij-gevoel’? Putnam zal via zoom live worden geïnterviewd, waarbij er gelegenheid is tot het stellen van vragen. Voertaal Engels.

Robert Putnam is Malkin Research Professor of Public Policy aan de Harvard Universiteit. Van president Barack Obama kreeg hij de National Humanities medaille voor zijn bijdrage aan het begrip van de Amerikaanse maatschappij. Zijn werk is in twintig talen vertaald en hij is een van de meestgeciteerde sociologen ter wereld.

 

Gedeelde angsten met Rudi Laermans

Angstgevoelens zijn individueel, maar er zijn ook veel sociale onzekerheden die ons verontrusten. De angst dat voedsel niet op verantwoorde wijze geproduceerd is, dat een relatie spaak kan lopen, dat we dalen op de sociale ladder en dat de toekomst enkel onheil zal brengen: wat we samen vrezen zegt iets over onze samenleving. Socioloog Rudi Laermans betrekt onze voornaamste collectieve angsten op bredere tendensen, van de toenemende individualisering en globalisering tot het veelvuldig flexwerken en de invloed van nieuwe media. Hij bespreekt de manieren waarop we individueel en maatschappelijk omgaan met gedeelde onzekerheden. Elke cultuur blijkt gevoelig te zijn voor angstentrepreneurs die met angsttherapieën munt proberen te slaan uit onze collectieve angsten. Gedeelde angsten liggen aan de basis van de moderne verzorgingsstaat. Moeten we in tijden van oude en nieuwe collectieve angsten opnieuw nadenken over de invulling van onze verzorgingsstaat?

Rudi Laermans is hoogleraar sociale theorie en kunstsociologie aan de Katholieke Universiteit Leuven. Hij publiceerde eerder onder meer De maatschappij van de sociologie (2012) en in 2020 verscheen zijn lovend ontvangen essaybundel Ik, wij, zij. Sociologische wegwijzers voor onze tijd. Speciaal voor de Nacht van de Sociologie schreef hij het essay Gedeelde angsten, kleine sociologie van maatschappelijke onzekerheid, verschenen bij Boom Uitgevers.

 

De Sociologische Bril

De Sociologische Bril is een nieuwe prijs voor het beste publiek-sociologische boek. Er zijn vier genomineerden: Mijn ontelbare identiteiten van Sinan Cankaya, Geen tijd van Ton Korver, Eindelijk weten wat seks is – Linda Duits en Ik, wij zij – Rudi Laermans

 

 
Jan Rotmans

Meer informatie

Limitarisme, een bovengrens voor rijkdom 

Meer informatie

Het bestaanszekerheid-debat

Meer informatie

Het Rotterdamse Verkiezingsdebat

Meer informatie

Aandachtslezing door Marjan Slob

Meer informatie

Is het klimaat te redden met consuminderen of met groene groei?

Meer informatie

Zijn ‘commons’ de oplossing voor falen van overheid en markt?

Meer informatie

Rotterdamlezing 2023 – Ronald van Raak over gedeelde waarden in een polariserende samenleving

Meer informatie

Effectief altruïsme met Rutger Bregman

Meer informatie

Geld verdeelt

Meer informatie

Moet fake news verboden worden?

Meer informatie

Zelf jouw levenseinde bepalen

Meer informatie

Disruptie: nieuwe geluiden, andere gezichten en verse perspectieven

Meer informatie

Studio Erasmus – Waar zijn de opgestroopte mouwen gebleven?

Meer informatie

Studio Erasmus – moraliseringsprocessen rondom het gebruik van organen bloed en sperma

Meer informatie

Sandra Phlippen en Derk Loorbach over de hoge inflatiecijfers en oplopende schulden

Meer informatie

Transcend: Het mysterie van bewustzijn

Meer informatie

Édouard Louis: Veranderen Methode

Meer informatie

Zelfverwoestingsboek

Meer informatie

Nacht van de Filosofie 2022

Meer informatie