Disruptie: nieuwe geluiden, andere gezichten en verse perspectieven

30 mei 2022
20:00

Nieuwe geluiden, andere gezichten en verse perspectieven: dat is Disruptie. Deze nieuwe Rotterdamse talkshow over politiek, kunst & cultuur en sociale ongelijkheid gaat op maandagavond 30 mei in première in debatcentrum Arminius. In deze eerste editie spreekt journalist en programmamaker Caterine Baeten een keur aan gasten over het failliet van de linkse lokale politiek en een opvallende trend in de culturele sector. In de interviewstoel zit een spraakmakende Rotterdammer en zangeres Melissa Fortes zorgt voor de muziek.

Waarom casht politiek links niet op linkse onderwerpen?
In een tijd waarin er zoveel sociale thema’s spelen, zoals de groeiende kloof tussen arm en rijk die zich uit op allerlei vlakken, zou je verwachten dat linkse partijen de wind in de zeilen hebben. Maar niets blijkt minder waar. De verkiezingen zijn geweest en in Rotterdam werd dit jaar een nieuw dieptepunt bereikt in stemgedrag. Met een gemiddelde opkomst van 39% en in sommige wijken zoals Carnisse zelfs maar 18%, blijkt de electorale betrokkenheid van de Rotterdammer historisch laag. Het deel van de Rotterdammers dat wél gaat stemmen, stemt wederom voor een rechtse coalitie. Wat verklaart dit failliet van links in de stad: zijn linkse partijen te versplinterd? Is er een gebrek aan politiek leiderschap?

Nourdin el Ouali (voormalig politicus Nida), Eeva Liukku (hoofdredacteur van Vers Beton) en Ninny Duarte Lopes (gedupeerde toeslagenaffaire), Gijs Custers, onderzoeker bij Erasmus Universiteit).

Harde trend: steeds meer vrouwen van kleur aan top van culturele instellingen
Na een jarenlange discussie over het gebrek aan diversiteit in de cultuursector lijkt er sprake van een kentering: topposities worden steeds vaker ingevuld door vrouwen van kleur. Jarenlang was het argument van instellingen dat ze wel diversiteit nastreven, maar op vacatures steevast werd gereageerd door usual suspects oftewel: de zelfverzekerde witte mannen. De vraag is dan ook: wat doen deze Rotterdamse instituten nu anders qua recruiting of stappen vrouwen van kleur nu zelf vaker naar voren?  En, is de bedrijfscultuur en het personeelsbestand ook verandert of wordt de verandering voornamelijk van deze vrouwen van kleur aan de top verwacht? Is Rotterdam met deze trend een voorloper én wat betekent dit voor de nieuwe generatie cultuurmakers en het aanbod in de stad?

Sherina Leerdam (hoofdredacteur Omroep Zwart), Jasmina Ibrahimovic (directeur Wijktheater Rotterdam) en Saskia Pique (directeur Metropolis Festival). Diana Chin-A-Fat (Rotterdamse Raad voor Kunst en Cultuur).

Blikvanger
In deze editie van Disruptie zit Amber Vineyard in de interviewstoel: de grondlegger van de Nederlandse ballroomscene en de ‘moeder’ van ballroombeweging House of Vineyard. Het muzikale intermezzo wordt verzorgd door zangeres en songwriter Melissa Fortes.

Melissa Fortes (in partnership met IMPACT)
Het muzikale intermezzo wordt verzorgd door zangeres en songwriter Melissa Fortes. Fortes is een kleurrijke multidisciplinaire artiest: zangeres, actrice, songwriter en maker. Ze houdt ervan om verschillende stijlen te mixen en samen te brengen. Melissa heeft met verschillende grote artiesten gewerkt en getoerd in Kaapverdië, Angola, Mozambique, Amerika en Europa. Ze werkte o.a. samen met Nelson Freitas, Dino D’Santiago, William Araujo, Livity, Boddhi Satva en Gregor Salto. Melissa werkt momenteel aan haar muziekvoorstelling en gelijknamige EP ‘Amordisiac’. Haar EP wordt een mix van warme Kaapverdische en Braziliaanse sounds gemixt met Afro-pop en een vleugje soul en Jazz.

Over Disruptie
Disruptie wordt gemaakt door journalist/programmamaker en communicatiespecialist Caterine Baeten (IFFR), politicoloog Laura Jak (Movisie), communicatiestrateeg en gedragsdeskundige Esther Audier (Rechtstreex en Habitat Ontwikkelbureau), journalist Sharyfah Bhageloe (Vers Beton) en programmamaker Anna Visser. De talkshow wordt mogelijk gemaakt door debatpodium Arminius en Gemeente Rotterdam. Daarnaast is er een partnership met platform IMPACT en Open Rotterdam.

 

 
Zijn ‘commons’ de oplossing voor falen van overheid en markt?

Meer informatie

Rotterdamlezing 2023 – Ronald van Raak over gedeelde waarden in een polariserende samenleving

Meer informatie

Effectief altruïsme met Rutger Bregman

Meer informatie

Geld verdeelt

Meer informatie

Moet fake news verboden worden?

Meer informatie

Zelf jouw levenseinde bepalen

Meer informatie

Disruptie: nieuwe geluiden, andere gezichten en verse perspectieven

Meer informatie

Studio Erasmus – Waar zijn de opgestroopte mouwen gebleven?

Meer informatie

Studio Erasmus – moraliseringsprocessen rondom het gebruik van organen bloed en sperma

Meer informatie

Sandra Phlippen en Derk Loorbach over de hoge inflatiecijfers en oplopende schulden

Meer informatie

Transcend: Het mysterie van bewustzijn

Meer informatie

Édouard Louis: Veranderen Methode

Meer informatie

Zelfverwoestingsboek

Meer informatie

Nacht van de Filosofie 2022

Meer informatie

Winterzondaglezing: Fokking druk

Meer informatie

Winterzondaglezing: Hé, lekker ding- 365 dagen Vrouw

Meer informatie

Stemmen in de stad: De wijk aan zet?

Meer informatie

Actualiteitscollege: Oorlog in Oekraïne

Meer informatie

Kiezen voor cultuur

Meer informatie

Stemmen in de stad: In search of Democracy 3.0

Meer informatie