Het leven van dingen

8 augustus 2021
16:00

Tijdens deze Zomerzondaglezing gaat Warna Oosterbaan in op de bijzondere relatie tussen mensen en dingen. Deze zijn met elkaar verbonden in talloze dagelijkse routines. Een deur openen, de fiets pakken, eten koken: het zijn handelingen waarin armen, benen en ogen als vanzelf de deurklink, trappers en pannen vinden. De dingen zijn een verlengstuk van onszelf geworden. Pas als de deurklink kapot gaat, we de pan niet kunnen vinden of we ons scheenbeen stoten aan de trapper, worden we ons van hun bestaan bewust. Dingen verdienen meer, zegt dingenonderzoeker Oosterbaan. Want als er in de geschiedenis één trend is aan te wijzen, dan is het wel dat dingen steeds belangrijker worden. Bovendien zijn ze een prominente rol gaan spelen in onze zorgen over de toekomst van onze planeet. Moeten er minder dingen komen, moeten ze anders ontworpen of geproduceerd worden? Moeten we minder achteloos met ze omgaan? Voordat je die vragen kunt beantwoorden moet je je eerst verdiepen in de vraag wat dingen in ons leven doen, vindt Oosterbaan. Met nieuwsgierige blik onderzoekt hij de dingenwereld en maakt daarbij gebruik van inzichten uit de sociologie, filosofie, archeologie, cultuur en geschiedenis. Oosterbaan pleit voor een ‘nieuw materialisme’, voor de aandacht voor dingen die ze verdienen.

Warna Oosterbaan is journalist en socioloog. Hij schrijft onder meer voor NRC Handelsblad. Van 2002 tot en met 2008 was hij bijzonder hoogleraar Journalistiek en Samenleving aan de Erasmus Universiteit. Eerder schreef hij o.a. Ik kan alles. Survivalgids voor het dagelijks leven (met Rob Biersma) en Ons Erf. Identiteit, erfgoed, culturele dynamiek, dat werd bekroond met de E. du Perronprijs.

Tijdens de Arminius Zomerzondaglezingen word je bijgepraat over verschillende ontwikkelingen in de samenleving. Van natuur tot de XTC, van Erasmus tot ouderdom. Je luistert naar een college van ongeveer 40 minuten, daarna is er ruimte voor vragen. De Arminius Zomerzondaglezingen worden georganiseerd door debatpodium Arminius.

 

 

 

 




Jan Rotmans

Meer informatie

Limitarisme, een bovengrens voor rijkdom 

Meer informatie

Het bestaanszekerheid-debat

Meer informatie

Het Rotterdamse Verkiezingsdebat

Meer informatie

Aandachtslezing door Marjan Slob

Meer informatie

Is het klimaat te redden met consuminderen of met groene groei?

Meer informatie

Zijn ‘commons’ de oplossing voor falen van overheid en markt?

Meer informatie

Rotterdamlezing 2023 – Ronald van Raak over gedeelde waarden in een polariserende samenleving

Meer informatie

Effectief altruïsme met Rutger Bregman

Meer informatie

Geld verdeelt

Meer informatie

Moet fake news verboden worden?

Meer informatie

Zelf jouw levenseinde bepalen

Meer informatie

Disruptie: nieuwe geluiden, andere gezichten en verse perspectieven

Meer informatie

Studio Erasmus – Waar zijn de opgestroopte mouwen gebleven?

Meer informatie

Studio Erasmus – moraliseringsprocessen rondom het gebruik van organen bloed en sperma

Meer informatie

Sandra Phlippen en Derk Loorbach over de hoge inflatiecijfers en oplopende schulden

Meer informatie

Transcend: Het mysterie van bewustzijn

Meer informatie

Édouard Louis: Veranderen Methode

Meer informatie

Zelfverwoestingsboek

Meer informatie

Nacht van de Filosofie 2022

Meer informatie