Vers Beton Live: De Rotterdamse Cocaïnehandel

8 november 2021

De krantenkoppen over de vangst van grote partijen in de haven volgen elkaar razendsnel op. Het ene record breekt het andere. Het Hit and Run Cargo-team (HARC), een samenwerkingsverband van Douane, FIOD, Zeehavenpolitie en het Openbaar Ministerie in Rotterdam, onderschepte in 2020 in totaal 40.641 kilo cocaïne in de Rotterdamse haven. “Daar zijn we nu al overheen” vertelde korpschef Fred Westerbeke onlangs in het programma Nieuwsuur. “De drugshandel is gigantisch.”

Is de zogeheten war on drugs ontzettend effectief, of zijn deze grote vangsten enkel het topje van de ijsberg? Daarbij komt de liquidatie van Ibrahim Azaim in mei vorig jaar aan de Bergselaan, het proces tegen de corrupte douanier Gerrit G, grote groepen (jonge) uithalers die uit havencontainers worden gehaald én beschietingen op woningen. De criminaliteit die gepaard gaat met drugshandel neemt toe, en het wapengeweld druppelt de woonwijken binnen.

Verkeerde aanpak?
De Rotterdamse haven is een belangrijke spil in de drugshandel. Samen met Antwerpen is Rotterdam goed voor meer dan de helft van de invoer van cocaïne in Europa. Beide steden werken dan ook samen om drughandel en criminaliteit aan te pakken. Maar de samenwerking komt door vele obstakels en bezwaren niet van de grond en de drugscriminaliteit neemt niet af, constateerden journalisten Frank de Kruif en Steven Vanden Busschein in hun onderzoek op Vers Beton. Hoe is de Rotterdamse haven zo groot geworden in de drugshandel? Hoe pak je drugshandel en criminaliteit in het havengebied aan?

Schuldvraag
De vraag is ook wie er eigenlijk verantwoordelijk is voor het in stand houden van het drugscircuit. Een recent rioolonderzoek bracht het cocaïnegebruik in Rotterdam aan het licht: dagelijks worden er zo’n 40.000 lijntjes cocaïne gesnoven. Steeds vaker wordt er dan ook gewezen naar de gebruiker: zij moeten meer bewust zijn van het geweld en corruptie die gepaard gaan met cocaïnehandel. Ligt de oplossing voor het drugshandel en geweld echt bij het verdwijnen van de vraag? En is het eigenlijk wel realistisch om een cocaïnevrije maatschappij na te streven?

De gasten van deze editie van Vers Beton LIVE worden binnenkort bekend gemaakt.

Vers Beton supporter worden? Meld je hier aan als supporter. Supporter word je al vanaf 6 euro per maand, of 65 euro per jaar. Na aanmelding krijg je de Arminius-kortingscode direct doorgemaild.

 
Op zoek naar een goed einde met Bert Keizer

Meer informatie

Nacht van de Sociologie

Meer informatie

Oude wijsheid, psychedelica en nieuwe wetenschap

Meer informatie

Aandachtslezing Damiaan Denys: waarom zijn we gelukkig èn depressief?

Meer informatie

Vers Beton Live: De Rotterdamse Cocaïnehandel

Meer informatie

Hoe gaan we deze winter met elkaar om? 

Meer informatie

Wetenschap in tijden van corona – dienaar van de politiek of luis in de pels?

Meer informatie

Het Miljoenennotagesprek

Meer informatie

Zomerzondaglezing: Het Nieuwe Westen

Meer informatie

Zomerzondaglezing: XTC, de Nederlandse drug

Meer informatie

Het leven van dingen

Meer informatie

365 dagen Nederlander- Naeeda Aurangzeb

Meer informatie

Zomerzondaglezing: Erasmus: dwarsdenker – Sandra Langereis

Meer informatie

De Wandeling, Huub en Anja vertellen over hun bijzondere ervaring

Meer informatie

De Wandeling, Marcha en Laila vertellen over hun bijzondere ervaring

Meer informatie

Boek en Meester: Beatrijs Smulders, Bloed

Meer informatie

Zomerzondaglezing: Vrijheid voor gevorderden – Paul Teule

Meer informatie

Feyenoord City: In wiens belang?

Meer informatie

Arminius X CUTKLUB presents: ORGASMI, lang leve het vrouwelijk orgasme

Meer informatie

Hand in hand, niemand aan de kant

Meer informatie