Vers Beton Live: De Rotterdamse Cocaïnehandel

8 november 2021

De krantenkoppen over de vangst van grote partijen in de haven volgen elkaar razendsnel op. Het ene record breekt het andere. Het Hit and Run Cargo-team (HARC), een samenwerkingsverband van Douane, FIOD, Zeehavenpolitie en het Openbaar Ministerie in Rotterdam, onderschepte in 2020 in totaal 40.641 kilo cocaïne in de Rotterdamse haven. “Daar zijn we nu al overheen” vertelde korpschef Fred Westerbeke onlangs in het programma Nieuwsuur. “De drugshandel is gigantisch.”

Is de zogeheten war on drugs ontzettend effectief, of zijn deze grote vangsten enkel het topje van de ijsberg? Daarbij komt de liquidatie van Ibrahim Azaim in mei vorig jaar aan de Bergselaan, het proces tegen de corrupte douanier Gerrit G, grote groepen (jonge) uithalers die uit havencontainers worden gehaald én beschietingen op woningen. De criminaliteit die gepaard gaat met drugshandel neemt toe, en het wapengeweld druppelt de woonwijken binnen.

Verkeerde aanpak?
De Rotterdamse haven is een belangrijke spil in de drugshandel. Samen met Antwerpen is Rotterdam goed voor meer dan de helft van de invoer van cocaïne in Europa. Beide steden werken dan ook samen om drughandel en criminaliteit aan te pakken. Maar de samenwerking komt door vele obstakels en bezwaren niet van de grond en de drugscriminaliteit neemt niet af, constateerden journalisten Frank de Kruif en Steven Vanden Busschein in hun onderzoek op Vers Beton. Hoe is de Rotterdamse haven zo groot geworden in de drugshandel? Hoe pak je drugshandel en criminaliteit in het havengebied aan?

Schuldvraag
De vraag is ook wie er eigenlijk verantwoordelijk is voor het in stand houden van het drugscircuit. Een recent rioolonderzoek bracht het cocaïnegebruik in Rotterdam aan het licht: dagelijks worden er zo’n 40.000 lijntjes cocaïne gesnoven. Steeds vaker wordt er dan ook gewezen naar de gebruiker: zij moeten meer bewust zijn van het geweld en corruptie die gepaard gaan met cocaïnehandel. Ligt de oplossing voor het drugshandel en geweld echt bij het verdwijnen van de vraag? En is het eigenlijk wel realistisch om een cocaïnevrije maatschappij na te streven?

De gasten van deze editie van Vers Beton LIVE worden binnenkort bekend gemaakt.

Vers Beton supporter worden? Meld je hier aan als supporter. Supporter word je al vanaf 6 euro per maand, of 65 euro per jaar. Na aanmelding krijg je de Arminius-kortingscode direct doorgemaild.

 




De grote ongelijkmaker?

Meer informatie

Aandachtslezing Emine Uğur – wat je kunt leren van X

Meer informatie

Het Grote Obesitasdebat 2024

Meer informatie

Fossiele subsidies afschaffen: een no-brainer?

Meer informatie

Rotterdamlezing 2024 – Professor Tine De Moor over hoe waarde weerbaar wordt

Meer informatie

Jan Rotmans

Meer informatie

Limitarisme, een bovengrens voor rijkdom 

Meer informatie

Het bestaanszekerheid-debat

Meer informatie

Het Rotterdamse Verkiezingsdebat

Meer informatie

Aandachtslezing door Marjan Slob

Meer informatie

Is het klimaat te redden met consuminderen of met groene groei?

Meer informatie

Zijn ‘commons’ de oplossing voor falen van overheid en markt?

Meer informatie

Rotterdamlezing 2023 – Ronald van Raak over gedeelde waarden in een polariserende samenleving

Meer informatie

Effectief altruïsme met Rutger Bregman

Meer informatie

Geld verdeelt

Meer informatie

Moet fake news verboden worden?

Meer informatie

Zelf jouw levenseinde bepalen

Meer informatie

Disruptie: nieuwe geluiden, andere gezichten en verse perspectieven

Meer informatie

Sandra Phlippen en Derk Loorbach over de hoge inflatiecijfers en oplopende schulden

Meer informatie

Studio Erasmus – moraliseringsprocessen rondom het gebruik van organen bloed en sperma

Meer informatie