Oude wijsheid, psychedelica en nieuwe wetenschap

14 november 2121
15:00

Wat hebben Oosterse en inheemse tradities, psychedelica en recente neurowetenschap met elkaar te maken? Alledrie wijzen ze op de positieve effecten in ons brein van een andere, meer meditatieve staat van bewustzijn. Maartje Nevejan maakte een documentaire waarin de link tussen psychedelica en meditatie wordt onderzocht. Joost Breeksema doet onderzoek naar de therapeutische werking van psychedelica in klinische behandelingen en neurowetenschapper Michiel van Elk onderzoekt de relatie tussen psychedelica en mystieke ervaringen. Wat zegt de wetenschap over de werking van psychedelica in ons brein, en wordt ’trippen’ een nieuwe vorm van therapie?

Maartje Nevejan is documentaire regisseur met een achtergrond in theater en nieuwe media. Recent produceerde ze de documentaire Descending the mountain over een wetenschappelijk experiment waarin mensen die geoefend zijn in meditatie psychedelica nemen. De resultaten zijn gepubliceerd in het prestigieuze tijdschrift Nature.

Michiel van Elk is filosoof en neurowetenschapper en werkt als universitair hoofddocent aan de afdeling Cognitieve Psychologie van de Universiteit Leiden. Hij schreef Een nuchtere kijk op psychedelica. Wat de wetenschap ons kan leren over geestverruiming.

Joost Breeksema is directeur van Stichting OPEN, een onderzoeksplatform dat wetenschappelijk onderzoek stimuleert naar de therapeutische werking van psychedelica.

Over Transcend
In Transcend onderzoeken NRC-journalist Wouter van Noort en filmmaker Hans Busstra van VPRO Tegenlicht zingeving en transcendentie. Wat kan de wetenschap ons leren over de grootste vragen, zoals de zin van het leven, de aard van bewustzijn en de balans tussen denken en voelen? Wouter van Noort is journalist bij NRC, waar hij onder meer de podcastserie Future Affairs maakt. Hij startte dit jaar de nieuwsbrief Transcend, waarin hij samen met duizenden lezers zingevingsvraagstukken probeert te beantwoorden. Hans Busstra is filmmaker voor Tegenlicht en essayist. Hij maakte dit jaar onder meer de documentaire Technologie als religie. Wil je op de hoogte blijven van Transcend? Wordt dan hier lid van de nieuwsbrief.

Dit programma wordt georganiseerd door Debatpodium Arminius.
Geld verdeelt

Meer informatie

Moet fake news verboden worden?

Meer informatie

Zelf jouw levenseinde bepalen

Meer informatie

Disruptie: nieuwe geluiden, andere gezichten en verse perspectieven

Meer informatie

Studio Erasmus – Waar zijn de opgestroopte mouwen gebleven?

Meer informatie

Studio Erasmus – moraliseringsprocessen rondom het gebruik van organen bloed en sperma

Meer informatie

Sandra Phlippen en Derk Loorbach over de hoge inflatiecijfers en oplopende schulden

Meer informatie

Transcend: Het mysterie van bewustzijn

Meer informatie

Édouard Louis: Veranderen Methode

Meer informatie

Zelfverwoestingsboek

Meer informatie

Nacht van de Filosofie 2022

Meer informatie

Winterzondaglezing: Fokking druk

Meer informatie

Winterzondaglezing: Hé, lekker ding- 365 dagen Vrouw

Meer informatie

Stemmen in de stad: De wijk aan zet?

Meer informatie

Actualiteitscollege: Oorlog in Oekraïne

Meer informatie

Kiezen voor cultuur

Meer informatie

Stemmen in de stad: In search of Democracy 3.0

Meer informatie

Groeneconferentie

Meer informatie

Draad: Beste politicus van Rotterdam 2021

Meer informatie

Guiding Voices: Louise Fresco, De plantenjager uit leningrad

Meer informatie