DRAAD: solidariteit #3 
Over internationale solidariteit
Tussen plichtsbesef en eigenbelang

14 april 2021
20:00

Reageren kan via de comments in Youtube.

 

De pijnlijke toeslagenaffaire, vluchtelingen op Lesbos die we maar niet kunnen of willen helpen, jongeren die steeds meer gebukt gaan onder de gevolgen van de coronamaatregelen, het piept en kraakt als het om onze pogingen tot solidariteit gaat. We behandelen solidariteit vaak als een technische kwestie in plaats van een politieke. We plakken praktische pleisters en blussen brandjes, maar misschien is het nu tijd om te praten over de fundamenten onder solidariteit.
Aanleiding voor Arminius en LOKAAL om een drieluik te organiseren van de politieke talkshow DRAAD die in het teken staat van solidariteit. In deze derde editie staat internationale solidariteit centraal. Want terwijl de ene noodoplossing volgt op de ander, raken de vluchtelingenkampen voller en verzuren de internationale verhoudingen.

Solidariteit is een hoera-woord. De meeste mensen zijn er dol op, maar over met wie we solidair moeten zijn en waarom, worden we het maar niet eens.
Zijn we solidair omdat ons geloof het voorschrijft? Moeten we solidair zijn om onze democratische waarden over de grens te bevorderen? Is het beter om solidariteit zo vorm te geven dat het onze handelsbelangen dient? En maakt het uit of de mensen die onze hulp verdienen worden getroffen door een aardbeving, door oorlog of door een gefaalde staat?

In deze editie van DRAAD gaan we op zoek naar een antwoord op de volgende vragen: Welke motieven voor (internationale) solidariteit kunnen we onderscheiden? Hoe verhouden die zich tot elkaar? Is eigenbelang een handige manier om draagvlak onder internationale solidariteit te organiseren of ondergraaft het morele morele motieven? En wat is de rol van de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens?

Met: Kees Zevenbergen (directeur Cordaid), Geske Dijkstra(Professor Governance and Global Development EUR),Coen Teulings(econoom en hoogleraar Universiteit van Utrecht en University of Cambridge) en Dagmar Oudshoorn (directeur Amnesty International.

gespreksleider: Chris van der Meulen

Over DRAAD
DRAAD is dé politieke talkshow van Rotterdam. Het is de plek waar raadsleden elkaar informeel ontmoeten en waar bewoners en belanghebbenden zich kunnen verdiepen in thema’s die van belang zijn voor de stad en waar op (korte) termijn besluitvorming over plaatsvindt in het stadhuis. DRAAD is een samenwerking tussen LOKAAL en Arminius.

 




Jan Rotmans

Meer informatie

Limitarisme, een bovengrens voor rijkdom 

Meer informatie

Het bestaanszekerheid-debat

Meer informatie

Het Rotterdamse Verkiezingsdebat

Meer informatie

Aandachtslezing door Marjan Slob

Meer informatie

Is het klimaat te redden met consuminderen of met groene groei?

Meer informatie

Zijn ‘commons’ de oplossing voor falen van overheid en markt?

Meer informatie

Rotterdamlezing 2023 – Ronald van Raak over gedeelde waarden in een polariserende samenleving

Meer informatie

Effectief altruïsme met Rutger Bregman

Meer informatie

Geld verdeelt

Meer informatie

Moet fake news verboden worden?

Meer informatie

Zelf jouw levenseinde bepalen

Meer informatie

Disruptie: nieuwe geluiden, andere gezichten en verse perspectieven

Meer informatie

Studio Erasmus – Waar zijn de opgestroopte mouwen gebleven?

Meer informatie

Studio Erasmus – moraliseringsprocessen rondom het gebruik van organen bloed en sperma

Meer informatie

Sandra Phlippen en Derk Loorbach over de hoge inflatiecijfers en oplopende schulden

Meer informatie

Transcend: Het mysterie van bewustzijn

Meer informatie

Édouard Louis: Veranderen Methode

Meer informatie

Zelfverwoestingsboek

Meer informatie

Nacht van de Filosofie 2022

Meer informatie