Terug naar programma

Zieke zinnen zullen zegevieren: hoe hiphop de Nederlandse taal verandert, met Latifah en Winne

Wed 17 April 2019Inschrijven nieuwsbrief

Hiphop is met afstand de populairste muziekstroming voor jongeren. Hierin staat taal centraal: rappers sleutelen aan hun teksten, ze vervormen en vernieuwen de taal. Welke nieuwe woorden en uitdrukkingen heeft hiphop toegevoegd aan de Nederlandse taal? Waar halen rappers hun inspiratie vandaan voor hun teksten? Hoe vernieuwend zijn rappers in vergelijking met andere taalvernieuwers, zoals dichters of schrijvers? Latifah en Winne gaan in gesprek met taalwetenschappers. Gespreksleiding: Samantha Uittenbogaart. DJ Okkie draait zeldzame vinyl-rapplaten.

Met o.m.
– Latifah brak in 2015 door, onder meer met haar 101barz sessie waarmee ze bijna 3 miljoen views vergaarde. Onlangs werd het nummer Laag/Boven platina. Latifah komt uit Amsterdam Zuid-Oost.

– Winne lekte in 2005 de track Top 3 MC en is sindsdien een vaste waarde in de Nederlandse rapscene. Hij heeft zijn roots in Rotterdam-West.
Steven Gilbers is rapper en taalwetenschapper aan de Universiteit Groningen en promoveert op de Amerikaanse rapper Tupac Shakur.
Ton van der Wouden is onderzoeker variatielinguïstiek Meertens Instituut, dat onderzoek doet naar de Nederlandse taal en cultuur

Dit Denkcafé is een co-productie met het festival Motel Mozaïque