Terug naar programma

Zelf jouw levenseinde bepalen

di 13 september 2022
20:00Inschrijven nieuwsbrief

Steeds meer mensen willen zelf hun levenseinde bepalen en willen niet afhankelijk zijn van de goedkeuring van een arts. Coöperatie Laatste Wil vindt dat mensen daartoe een middel in huis mogen hebben. Het geeft rust te weten dat je zèlf kunt stoppen. D66 wil in een nieuwe wet dat mensen boven 75 jaar geen toestemming van een arts meer nodig hebben.

Zelf de regie in handen houden lijkt een goede zaak, maar er is ook kritiek: de wet van D66 zou overbodig zijn, de huidige euthanasiewet zou in vrijwel alle gevallen voldoen. Daarnaast leiden versoepelingen mogelijk tot misstanden en problemen. Moet de wet wel veranderd worden? Wat zou jij willen dat er mogelijk is, als later jouw levenseinde naderbij komt? Verschillende experts die deze problematiek diep doorleefd hebben, maar voor verschillende oplossingen kiezen, gaan met elkaar in gesprek. Er is uitgebreid mogelijkheid te reageren, ook voor online kijkers. Gespreksleiding: Lex Bohlmeijer

Petra de Jong is bestuurslid van Coöperatie Laatste Wil. Daarvoor was zij directeur van de Nederlandse Vereniging voor een Vrijwillig Levenseinde (NVVE) en gedurende twintig jaar was zij praktiserend longarts.

Fransien van ter Beek is voorzitter van de NVVE. In haar jonge jaren was ze voorzitter van de Landelijke Studenten Vakbond. Zij werkte onder meer als hoofd voorlichting en communicatie bij de Inspectie voor de Gezondheidszorg en was programmamanager van het actieprogramma Zorg voor de Jeugd bij het ministerie van VWS.

Gert van Dijk is medisch ethicus aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. Hij is secretaris van de ethische commissie, docent ethiek en lid van de Commissie Levenseinde.

Ton Vink is schrijver en filosoof. Hij hield jarenlang praktijk als consulent levenseindevragen, onder andere bij Stichting de Einder die zelfbeschikking bevordert. Eerder verscheen van hem Een goede dood. Euthanasie gewikt en gewogen, een reflectie op zelfeuthanasie en artseneuthanasie.

Dit debat is georganiseerd door Arminius, NVVE en CLW

* In geval van nieuwe coronamaatregelen kunnen zaaltickets worden omgezet in livestream tickets. Restitutie van tickets is helaas niet mogelijk.