Terug naar programma

Zalig Slapen in ARMINIUS tijdens Motel Mozaique

Mon 24 September 2007
22:00Inschrijven nieuwsbrief

Alle informatie over kaartverkoop, reserveringen slaapgelegenheid: www.motelmozaique.nl

Van 13 tot en met 16 april vindt alweer de zesde editie van het meerkunstenfestival Motel Mozaïque plaats. Deze Paaseditie participeren een aantal Rotterdamse kerken en gebedshuizen als tijdelijke slaapplaats, onder de noemer ZALIG SLAPEN.

Natuurlijk stelt ook ARMINIUS zijn deuren open voor slaapgelegenheid en extra programmaonderdelen en wel van vrijdag 14 tot en met zondag 16 april.

Kerken hebben door de eeuwen heen gediend als toevluchtsoord voor gelovigen, vluchtelingen en armen en dat is nog steeds zo. Motel Mozaïque laat haar gasten dit jaar Zalig Slapen op plekken waar behalve regels en overtuigingen ruimte is voor bezinning en ontmoeting.

Geloofsenquete
Middels een ‘geloofsenquête’ wordt bij aankomst aan de incheckbalie in de foyer van de Rotterdamse Schouwburg de bezoeker doorgelicht over geloof, bijgeloof, achtergrond en vooroordelen. Op grond van de uitkomst wordt bepaald in welke omgeving hij of zij het beste tot rust en bezinning kan komen. Bijvoorbeeld in ARMINIUS, waar de jachtige festivalbezoeker een aantal zeer inspirerende programma-onderdelen treft:

Vrijdag 14 april:
Vanaf 22.00 uur worden diegenen die zijn uitverkoren om de nacht in ARMINUS door te brengen welkom geheten.

Zaterdag 15 april:
De dertig gelukkigen worden muzikaal gewekt en er zijn speciale massageteams voor de slaperige ledematen. Vervolgens is er rond elf uur een kort ontbijtdebat onder leiding van ds. E.H. Cossee, predikant van de Remonstrantse Gemeente Rotterdam.
Gidsen verzamelen vanaf het middaguur in de kerk om bezoekers van het festival, maar ook de toevallige voorbijganger, mee te nemen op tochten naar muzikale verrassingen op andere locaties en op verkenning te gaan in tempels en zeemanskerken.

Extra op deze zaterdagmiddag:
Om 17.00 uur is er een speciaal optreden van de Finse band Paavoharju.

Zondag 16 april:
Op Paaszondag is er natuurlijk opnieuw een prettig ontwaakritueel. Hierna houdt, na de paasdienst, de Remonstrantse predikant ds K.J. Holtzapffel om 11.30 een inleiding en praat door over de achterliggende thematiek van het Zalig Slapen project.

Achtergrond
Het vinden van de balans tussen een enerzijds terugtredende overheid en anderzijds de verantwoordelijke burger is een actueel vraagstuk voor ons allemaal. Wat te doen als naastenliefde en sociale gerechtigheid op gespannen voet komen te staan met wetgeving en overheidsbeleid? Kerken en geloofsgemeenschappen zijn zeker voor de ‘buitenstaanders’ vaak bereid hun deuren open te zetten en de handen ineen te slaan. Maar wat als barmhartigheid gezien wordt als een daad van burgerlijke ongehoorzaamheid?

De meeste kerken nemen verantwoordelijkheid voor degenen die volgens de normen en waarden van de overheid tot de niet volwaardige burgers behoren: de armen en vluchtelingen, de uitgeprocedeerde asielzoekers en zieken. Als kerk en gemeente tegen regels en wetten in onderdak verlenen, wie neemt dan werkelijk verantwoordelijkheid?
Meer informatie : www.motelmozaique.nl
Dit project is tot stand gekomen in samenwerking met o.a. stichting Veelkleurige Religies (Ganesh Atwaroe, Marianne Vorthoren), stichting Mara (Connie van den Broek), Joanne Evans, Martine de Jager, Milan Tilder van Viakunst, Liesbeth Levy van RRKC en alle deelnemende kerken.