Terug naar programma

Zal de Islam verdwijnen? – met Ruud Koopmans, Yassin ElForkani en Eva Ludemann

Wed 23 October 2019Inschrijven nieuwsbrief

Journalist Eva Ludemann beschrijft in haar nieuwe boek Arabier & seculier een groeiende groep Arabische jongeren die stilletjes afstand neemt van hun geloof, mede in reactie op het fundamentalistisch geweld van groeperingen als IS. Ze maken zich sterk voor democratische hervormingen en gelijke rechten voor vrouwen, homo’s en andere minderheden. Arabische regimes zijn als de dood voor de opmars van ex-moslims en daarom stellen ze afvalligheid vaak gelijk aan terrorisme. Maar de geest is uit de fles.

In Het vervallen huis van de islam geeft hoogleraar Ruud Koopmans zijn visie op de islamitische wereld. Terwijl de rest van de wereld democratiseerde, nam het aantal democratieën in de islamitische wereld af. Met de rechten van vrouwen, homoseksuelen en religieuze minderheden is het nergens zo slecht gesteld. Westers kolonialisme, inmenging van buitenaf en discriminatie bieden volgens Koopmans geen steekhoudende verklaring. De wortels van het probleem zijn religieus en liggen bij de groeiende invloed van het fundamentalisme, dat de islamitische wereld in een wurggreep houdt. Koopmans maakt hierin expliciet onderscheid tussen de islam en de fundamentalistische islam.

Zal de Islam, net als het christendom, langzaam terrein verliezen? Zo ja, wat zijn de gevolgen hiervan, met name voor het fundamentalisme? Koopmans, Ludemann en ElForkani gaan met elkaar in gesprek en met het publiek. Gespreksleiding: Lex Bohlmeier

Historicus en journalist Eva Ludemann heeft jarenlang onderzoek gedaan in de Arabische wereld voor de Volkskrant, Algemeen Dagblad en het NOS Journaal. Eerder publiceerde ze We blazen uw auto even op over haar ervaringen in de Gazastrook, en Let op je schoenzool! over de etiquette van het Midden-Oosten.

Ruud Koopmans is hoogleraar sociologie aan de Humboldtuniversiteit in Berlijn en directeur van de afdeling “Migratie, Integratie en Transnationalisering” aan het Wissenschaftszentrum Berlin für Sozialforschung (WZB).

Yassin ElForkani is hoofdimam van de Blauwe Moskee in Slotervaart. Hij is bekend geworden als de ‘jongerenimam’

Dit programma wordt georganiseerd door Arminius.