Terug naar programma

Nacht van de Dictatuur: Jonathan Israel, Judith Sargentini, Derk Sauer, Greg Shapiro

do 24 september 2020
21:15Inschrijven nieuwsbrief

Dit jaar een bijzondere editie: met een online kaartje van 5,- kunt u vanuit huis de hele avond schakelen tussen Rotterdam, Amsterdam, Den Haag en Groningen. Bij diverse lezingen en debatten kunt u ‘er bij zijn’ door vragen te stellen of opmerkingen te maken. Een greep uit het programma:

– Zal de democratie blijven? – interview met wereldberoemde historicus Jonathan Israel (georganiseerd door Arminius)
– Autoritaire leiders en de coronacrisis – gesprek met Judith Sargentini en Derk Sauer
– Aan tafel bij Dictators – verhalen van chefkoks van dictators
– The madness of King Donald – met komiek Greg Shapiro The Madness of King DonaldThe Madness of King Donald
– De laatste dictatuur van Europa: Wit-Rusland – met politiek activist Dasha Slabchanka
– Dictators in de film – met Robert Simons van het Nederlands Filmmuseum Eye

Voor het hele programma en tickets, zie www.nachtvandedictatuur.nl

Zal de democratie blijven? – met Jonathan Israel

De grondleggers van de Amerikaanse democratie, Jefferson en Paine, reisden destijds door heel Europa om hun radicale idee van de moderne democratie te promoten. En met succes: zij inspireerden revoluties en nieuwe grondwetten in Frankrijk, Groot-Brittannië, Ierland, Polen, Griekenland, België – én Nederland. De wereldberoemde historicus Jonathan Israel beschrijft in zijn nieuwe boek Lopend vuur hoe dit grillige maar ook fascinerende proces verliep, met vele dramatische mislukkingen. De opkomst van de burgerij leidt volgens Israel niet ‘automatisch’ tot democratie. Wat waren in de achttiende eeuw de voorwaarden voor een succesvolle democratie? Geeft de geschiedenis aanwijzingen die de huidige neergang van de democratie kunnen verklaren? Israel wordt geïnterviewd over zijn boek Lopend vuur door Frank Hendrickx.

Jonathan Israel is emeritus-hoogleraar moderne Europese geschiedenis aan het Institute for Advanced Study in Princeton. Hij was eerder hoogleraar Nederlandse geschiedenis en instituties aan de Universiteit van Londen. Van zijn hand verschenen onder meer De Republiek, 1477-1806, en Radicale Verlichting.

Frank Hendrickx is historicus en parlementair verslaggever bij de Volkskrant.

 

Alle programma’s zijn online te volgen via Zoom. Wanneer u een ticket koopt krijgt u een inlogcode, waarbij u gemakkelijk tussen verschillende locaties en programmaonderdelen kunt wisselen. De Nacht van de Dictatuur wordt georganiseerd door ProDemos, De Balie, Arminius, Forum Groningen en Studium Generale Groningen.