Terug naar programma

Xperiment>L : De aftrap

Wed 10 December 2008
20:00Inschrijven nieuwsbrief

Deze avond dan alweer de aftrap van een tweede seizoen Xperiment>L. Live optredens van: Hecate (USA) szj (USA/NL) Filmprogramma: kernwasser wunderland (B 2004) – Anouk de Clerq, Joris Cool & Eavesdropper Compound Eye (UK 2004) – Ian Helliwell Papillon d’Amour (B 2004) – Nicolas Provost subrosa, (A/D 2004) – Kar Goldt Toegang:  6,– .

Ook in 2005 dus weer zo’n bijzondere reeks evenementen in Rotterdam, met electronische muziekoptredens, film en video. Wat daar zo uniek aan is? Dat iedereen die optreedt van vrouwelijke kunne is! En dat komt, vooral in de elektronische muziekgenres, weinig voor. Dat er enorm veel vrouwelijke muzikanten/componisten, producers en/of performers actief zijn op artistiek hoog niveau, is inmiddels wel bekend. 

Waarom ze desondanks nog steeds ver in de minderheid zijn op de podia, in de platenindustrie en in de muziek van vandaag, dat is de vraag en de rode draad van deze serie.

Xperiment>L richt zich op diverse elektronische muziekstijlen: van abstracte elektronica tot techno en breakcore, van electro-pop en turntablism tot heftige noise. Het visuele onderdeel sluit per editie aan bij het muzikale programma. Het bevat niet alleen film- en videovertoningen, maar ook monitor-opstellingen, installaties, live video en VJ-sets. Het visuele aspect illustreert, bekritiseert en becommentarieert de themas die Xperiment>L aan de orde stelt. In de eerste aflevering van het nieuwe seizoen presenteert Xperiment>L twee artiesten van formaat: Hecate Oftewel Rachael Kozak, eigenaar van label/organisatie Zhark International.

Staat garant voor een overdonderende mix van industrial breakcore, atmospherische geluiden en opzwepende techno. Voeg daaraan toe sinistere vocalen en psychedelische draaitafelkunsten en de grenzen tussen dance en avant-garde electronica vervagen. Ze is zeer actief als producer en heeft al meer dan 30 platen uitgebracht via Zhark en diverse aanverwante labels. Heeft getourd met Venetian Snares, haar mannelijke tegenhanger zou je kunnen zeggen. Haar voorliefde voor esoterische kunsten, science fiction en nachtmerrie-oorden maakt dit profiel compleet.

Meer over haar is te vinden op: http://www.zhark.org http://zhark.org/misc/rachint/r-int2.html (een interview) szj (Susie Jae) Componist en performer van computermuziek en media-kunstenaar. Na een studie aan het Computer Music Center aan de Columbia Universiteit in New York, werd de powerbook voor haar HET instrument voor zowel componeren als live optreden. Haar muziek is meer abstract en minder beat-geori?nteerd dan die van Hecate, maar daarom niet minder confronterend. Ze neemt je onder vuur met gefragmenteerde, heftige maar gecontroleerde uitbarstingen van ongepolijst geluid waar je niet omheen kunt.

Susie Jae heeft opgetreden (solo, in improvisatiegroepen en/of DJ-sets) op plekken als the Frying Pan (New York), Lokaal 01 (Breda), Monty (Antwerpen), Passerby (New York), rhiz (Vienna), Tonic (New York), WORM (Rotterdam), Bonnefanten Museum (Maastricht) en Zaal Belgi? (Hasselt). Ze woont en werkt tegenwoordig in Maastricht.