Terug naar programma

Wordt kunstmatige intelligentie onze ondergang? – Rudy van Belkom

zo 16 augustus 2020
16:00Inschrijven nieuwsbrief

Niet iedereen is blij met de opkomst van Artificial Intelligence (AI). Mensen zijn bang dat banen worden overgenomen, of erger nog, dat ‘de machines’ in opstand komen. Nu al wordt uitgebreid geëxperimenteerd met zogenaamde ‘killer drones’, zie ook dit verontrustende ‘niet zo verre’ toekomstfilmpje.

Maar het gebruik van AI biedt ook kansen. Zo zijn AI-systemen nu al net zo goed (of zelfs beter) in het diagnosticeren van borstkanker dan menselijke artsen. Door de analyse van grote hoeveelheden data kan AI bijdragen aan het oplossen van wereldproblemen. Denk bijvoorbeeld aan het voorspellen van virussen en overstromingen of het afstemmen van het onderwijs en de zorg op persoonlijke behoeften. AI is niet goed of slecht, het gaat erom wat mensen ermee doen. 

Rudy van Belkom deed namens Stichting Toekomstbeeld der Techniek (STT) onderzoek naar de impact van AI op onze samenleving. Hij publiceerde onlangs zijn boek ‘AI heeft geen stekker meer’, over ethiek in het ontwerpproces. De gehele studie is terug te vinden op deze site

Tijdens de Arminius Zomerzondaglezingen word je door inspirerende sprekers bijgepraat over actuele onderwerpen. Van mythes in het klimaatdebat, tot fantoomgroei in de economie; van AI, tot identiteit en influencers. De lezingen duren ongeveer 40 minuten, daarna is er ruimte voor vragen.

Wegens coronamaatregelen kunnen wij een beperkt aantal bezoekers verwelkomen in debatpodium Arminius. Om de volledige capaciteit te benutten, vragen we u het juiste ticket te kopen. Komt u samen, kies dan het duo ticket. U kunt dan naast elkaar in de zaal zitten. Komt u alleen, kies dan het single ticket. Zo kunnen wij de zaal indelen op een veilige 1,5 meter afstand.