Terug naar programma

Woordnacht

vr 26 februari 2021
20:00Inschrijven nieuwsbrief

De terugkeer van de wolf is het thema van Woordnacht 2021. We vieren de komst van de wolf in Nederland, maar breken vooral een lans voor onze eigen animale kanten, in een samenleving die steeds meer vervreemd is van de natuur en elke vorm van onbeheersbaarheid wil reguleren.

Met o.a.: Eva Meijer, Adriaan van Dis, René ten Bos, Hanna Bervoets, Jan Siebelink, Hester Knibbe, Ingmar Heytze en Frédérique Spigt.

Presentatie: Loes Luca

Een gedeelte van de programmering is op 26 februari via de livestream bij te wonen; de overige programma-onderdelen worden geregistreerd en zijn later terug te kijken. Het programma hiervan volgt nog.

 

Timetable livestreams 26 februari

20.00 – 20.10
Opening door directeur Hans Sibarani.

20.10 – 20.45
Blamanlezing: Eva Meijer
Tijdens De Blamanlezing zal schrijver, beeldend kunstenaar, filosoof en singer-songwriter Eva Meijer, haar licht laten schijnen over de terugkeer van de wolf in Nederland. In welke habitat beweegt hij zich hier en wat voor samenleving treft hij aan anno 2020?

20.45 – 20.50
Gedichten
Voordracht door Hester Knibbe en Ingmar Heytze.

20.50 – 21.10
Varkensliefde en -leed
In 1981 verscheen Strategie voor twee hammen van de Franse schrijver Raymond Cousse: een verbluffende alleenspraak van een varken dat zich klaarmaakt voor het abattoir en zijn bestaansangst analyseert. Woordnacht vroeg Peter Swanborn om liederen te schrijven op basis van deze monoloog. Composities en vleugelbegeleiding: Christian Blaha. Zang: Cora Burggraaf.

21.10 – 21.15
Gedichten
Voordracht door Hester Knibbe en Ingmar Heytze.

21.15 – 22.15
Schrijversdebat – De Mens een Wolf
Over het recht om dier te kunnen zijn. Terwijl aan dieren steeds vaker menselijke kwaliteiten worden toegeschreven, en voor gelijke rechten wordt gepleit, lijken wij machinaal te worden: gestript van afwijkende of oncontroleerbare (gedrags)eigenschappen. Is in een gereguleerde, functionalistische en technologische samenleving nog ruimte voor onze dierlijke kanten? Met René ten Bos, Hanna Bervoets, Eva Meijer en Adriaan van Dis.

22.15 – 22.25
Gedichten
Voordracht door Hester Knibbe en Ingmar Heytze.

22.25 – 22.50
Misantroop
Singer-songwriter Frédérique Spigt maakte in 2020 haar poëziedebuut met de door haar geïllustreerde dichtbundel Misantroop. Met gitarist Corrie van Binsbergen werkte ze de gedichten uit in een intiem muzikaal programma m.m.v. Mark Nieuwenhuis (trompet) en Tijmen Veelenturf (viool).

Dit programma wordt georganiseerd door Woordnacht en Debatpodium Arminius.