Terug naar programma

Woonreferendum Rotterdam

Tue 21 June 2016Inschrijven nieuwsbrief

Politiek maandoverzicht van Willem Sonneveld / column

 

Wethouder Ronald Schneider presenteerde eerder dit jaar zijn Woonvisie 2030, een ‘vergezicht op Rotterdam als aantrekkelijke woonstad voor iedereen’. Hierin presenteert hij onder andere een plan van aanpak om goedkope woningen te slopen en daarvoor in de plaats duurdere woningen te bouwen in Rotterdam . Dit om een betere balans te creëren in de stad tussen arme en rijkere bewoners. Actiecomité Woonreferendum Rotterdam is woedend op Schneider. Volgens hen zullen de wachtlijsten die er nu al zijn voor sociale huurwoningen door deze plannen veel langer worden en wordt het voor veel huurders, starters en gezinnen onbetaalbaar om in Rotterdam te blijven wonen.

Het comité wil een referendum zodat Rotterdammers zélf kunnen kiezen of ze voor of tegen de afbraak van de betaalbare woningen zijn. Tot 22 juni heeft het comité de tijd om de benodigde 10.000 handtekeningen op te halen. Lukt dat, dan mag de Rotterdamse burger zich voor het eerst in 30 jaar weer uitspreken in een stadsreferendum. Ook wethouder Schneider juicht het initiatief voor een referendum toe omdat het hem in staat stelt zijn plannen verder toe te lichten en in gesprek te gaan met de Rotterdammers. Dat doet hij aan de vooravond van deze spannende deadline in DRAAD met politici, actievoerders, huurders, verhuurders en ‘zwevende’ kiezers.

Met o.a.: Ronald Schneider (wethouder Stedelijke Ontwikkeling en Integratie), Burgit van Huuksloot (actiecomité Woonreferendum Rotterdam) en Roland Goetgeluk (stadsgeograaf).
Op de politicibank o.a.: Nils Berndsen en Stefan Kroon (D66), Leo Bruijn (PvdA), Queries Velter (SP), Luuk Wilson (Leefbaar Rotterdam), Danielle Knieriem (CDA) en Judith Bokhove van GroenLinks.

Verder een politiek maandoverzicht van columnist Willem Sonneveld. Gespreksleiding: Francisco van Jole.

DRAAD wordt georganiseerd door Arminius en LOKAAL. Dit project is onderdeel van de Rotterdam Architectuur Maand.