Terug naar programma

Wereld van Witte de With

Tue 9 December 2008
17:00Inschrijven nieuwsbrief

Van 9 tot en met 11 september viert het drie-daagse festival De Wereld van Witte de With weer traditiegetrouw de opening van het culturele seizoen op de Rotterdamse Kunst-As. Samen met de deelnemende culturele instellingen, galeries, horeca, bewoners en bezoekers. ARMINIUS pakt ook dit jaar tijdens De Wereld van Witte de With uit met een totaalprogramma, dat breedte noch diepte schuwt.

ARMINIUS IN BEELD biedt prikkelende debatten, live optredens, performances en installaties, theater en rondleidingen tijdens Open Monumentendag.

Vrijdag de openingsavond van ARMINIUS IN BEELD staat helemaal in het teken van de game-cultuur met debat en live muziek.

20.00 uur (zaal open vanaf 19.30 uur) ‘Doorbraak van de Game-Cultuur’: internationaal debat. De afgelopen decennia zijn “computerspelletjes” uitgegroeid tot een wereldwijde miljardenbusiness. De vraag is of daarmee deze entertainmentindustrie ook “volwassen” is geworden. Moeten er dan niet, net als in de film, artistiek waardevolle prestaties worden geleverd? Met andere woorden: zijn games kunst? In het debat ‘ Doorbraak van de Gamecultuur’ wordt deze vraag onderzocht door een wetenschapper, een journalist en twee kunstenaars. Hoe worden klassieke disciplines als schilderkunst, muziek en film gebruikt in games? Wat zijn de unieke artistieke eigenschappen van games? Zijn games een sterker medium dan TV of internet, zodanig dat we misschien wel moeten spreken van het begin van een nieuwe belevingswereld? Moderator: prof. dr. Antoon Van den Braembussche (Erasmus Universiteit Rotterdam, Vrije Universiteit Brussel) en auteur Denken over Kunst Deelnemers debat: Angelo Vermeulen (beeldend kunstenaar), Dr. Joost Raessens (nieuwe media en digitale cultuur, Universiteit van Utrecht), Niels t Hooft (journalist gamecultuur), Michael Samyn (gamekunstenaar).

v.a. 22.00 uur XperimentL speciale aflevering met live optreden van Printed Circuit. Speciale aflevering van het bekende Rotterdamse elektronisch muziekprogramma, ditmaal helemaal in het teken van games. Met live op het podium Printed Circuit (UK) en dat staat garant voor up tempo, vervormde robotpop & directe electropopsongs. Oftewel: Dit is wat je krijgt als je Commodore 64 computers data voert via USB kabels. Printed Circuit is het pseudoniem van de 25-jarige Claire Broadley uit Leeds, die al op 19-jarige leeftijd begon te experimenteren met samples en sequencers. Primitieve electropopsongs werden al snel haar handelsmerk. Claire runt haar eigen electronica label, Catmobile, en programmeert live concerten in Leeds. Haar eerste album, The Adventure Game, kwam uit in 2002. ]Visuals door Marike@Kijkbuiskinderen.nl. De electropop van Printed Circuit wordt begeleid door een live-videomix door VJ Marike Verbiest. Als lid en medeoprichter van het vijfkoppig VJ-collectief de Kijkbuiskinderen, heeft zij al door heel Nederland opgetreden op uiteenlopende evenementen.

Zaterdag een dag vol historie, maar met een knipoog naar de realiteit van vandaag. 10.00 – 16.00 uur: Open Monumentendag Bekende jaarlijks terugkerende traditie, waarvoor ARMINIUS ook nu weer het gebouw openstelt voor publiek. Deze editie is extra bijzonder, want staat in het teken van het thema ‘religieus erfgoed’. Onder begeleiding van deskundige gidsen kunnen nieuwsgierigen een kijkje binnen binnenin dit Rijksmonument, Rotterdamse enige Jugendstilkerk. Dit jaar worden de rondleidingen begeleid door wervelende muzikale klanken, als organist Dave Albrecht het uit 1898 daterende orgel bespeelt. Overigens is ARMINIUS dit jaar het centrale informatiepunt in Rotterdam voor Open Monumentendag.

16.00 – 17.00 uur : ‘ARMINIUS SPREEKT .. ‘ Unieke, want eenmalige theatervoorstelling waarin Jacobus Arminius zelf weer tot leven komt en een sparringpartner vindt in een hedendaagse collega, de nationaal bekende Dominee Gremdaat. Een voorstelling met twee reuzen van het Nedelands toneel en televisie: Henk van Ulsen kruipt in de huid van Jacobus Arminius en uiteraard wordt de rol van Dominee Gremdaat vertolkt door geestelijk vader Paul Haenen.

19.00 uur We’ll Feed You Een totaalavond door Showroom MAMA in samenwerking met ARMINIUS, bestaande uit twee onderdelen.

19.00 – 20.00 The Power of My Dreams Een mode-performance van Marga Weimans op een muziekstuk van de Antwerpse componist Benjamin, uitgevoerd door een gospelkoor. Een ode aan de kracht van de droom. De dromen en ambities van de Rotterdamse Weimans, van Surinaams-Creoolse afkomst, roepen bij zowel blanke als gekleurde mensen verbazing op. Met dit werk toont zij dan ook een nog ongezien beeld van de zwarte vrouw: de innerlijke stem van de kunstenaar Weimans zelf, die ons allen oproept onze eigen dromen te realiseren. Marga Weimans won onlangs de i-D Styling Award tijdens de 4e editie van de jaarlijkse International Talent Support competitie voor net afgestudeerde ontwerpers.

21.00 – 22.00 Dadelpalm Film en performance van Jasmina Fekovic en Maarten Claessens. ‘Dadelpalm’ is een film over het hart, de performance is een gebed. Twee performers concentreren zich puur en alleen op de kracht van het woord ‘dadelpalm’. Het gebed ‘dadelpalm’ gaat dan langzaam over in een meditatieve maar uiterst krachtige mantra, waarvan de werking alleen nog maar versterkt wordt door het bijzondere licht van zoutlampen. Zo wordt de jachtige festivalbezoeker een moment van bezinning en verlichting geboden. Jasmina Fekovic heeft meerdere succesvolle films op haar naam staan, o.a. Mathilde Superpoes (over Mathilde Willink’ en ‘Being Vincent Gallo’.

Zondag vanaf 15.00 presenteert Showroom MAMA het debat ‘When The Lady Talks’, waarin Nederlandse en Belgische kunstenaars met elkaar en publiek debatteren over gender politics, stijlvormen en (dress)codes. Met ook dan weer een aangepaste opvoering van ‘We’ll Feed You’. Nieuwsgierig?