Terug naar programma

Weet wat je eet – veilig voedsel

Thu 28 November 2019Inschrijven nieuwsbrief

Fipronil in eieren, oude olijven die met schadelijk kopersulfaat weer groen worden geverfd, stukjes metaal in gefrituurde uitjes: onveilig voedsel is regelmatig in het nieuws. Maar ook met gezond voedsel wordt soms gerommeld, zoals gewone olijfolie die als ‘extra vierge’ in de schappen ligt of grauwe tonijn die roze is gekleurd. Je zou denken dat we daardoor kritischer zijn over ons eten, maar uit consumentenmonitoren blijkt dat ons vertrouwen in de voedselveiligheid onverminderd groot is. Zijn deze voorvallen dan slechts incidenten? Wat verstaan we onder ‘veilig’ voedsel? En welke risico’s voor onze voedselveiligheid liggen op de loer?

Over deze vragen gaan we in gesprek met het publiek en met experts Rob van Lint (Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit), Sofie van den Enk (Keuringsdienst van Waarde) en Tsjomme Zijlstra (eigenaar van de Rotterdamse bierbrouwerij Kaapse Brouwers). De avond wordt ingeleid door filosoof en voedseldeskundige Michiel Korthals. Hij vindt dat boeren, producenten en consumenten vervreemd zijn van voedsel en van elkaar, en ziet in samenwerking aan goed eten een manier om weer dichter bij elkaar te komen. Woordkunstenaar Mariana Hirschfeld sluit de avond af met een spoken word. Dit debat maakt onderdeel uit van de reeks ‘Hoe (on)veilig is Nederland?’. De uitkomsten van deze reeks debatten worden meegenomen in de innovatie van het toezicht.

Michiel Korthals is auteur van Goed Eten. Filosofie van Voeding en Landbouw, en hoogleraar Filosofie aan University of Gastronomic Sciences (Italië) en em. hoogleraar Wageningen Universiteit en Vrije Universiteit.

Rob van Lint is inspecteur-generaal van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit, die staat voor de veiligheid van voedsel en consumentenproducten, dierenwelzijn en natuur.

Sofie van den Enk is presentator van het populaire televisieprogramma Keuringsdienst van Waarde, dat met ‘huishoudjournalistiek’ onderzoekt of het wel klopt wat producenten ons als consumenten vertellen.

Tsjomme Zijlstra is eigenaar van de Rotterdamse bierbrouwerij Kaapse Brouwers. Begonnen als thuisbrouwer bouwde hij Kaapse Brouwers uit tot een begrip binnen en ver buiten Rotterdam.

 

Over de reeks ‘Hoe (on)veilig is Nederland?’

Of het nu gaat om ontsnapte tbs’ers, fipronileieren, het Stintongeluk of chroomverf: er gaat een schokgolf door onze samenleving. Ondanks alle voorzorgsmaatregelen die we in Nederland dagelijks treffen blijkt in dit soort gevallen onze gezondheid en veiligheid in het geding. Dat is een pijnlijke confrontatie met de werkelijkheid; hoe kon het gebeuren en hoe hadden we het kunnen voorkomen? Deze vragen zijn lastig te beantwoorden in een steeds complexere samenleving. Wat iedereen onder veiligheid verstaat, wie waarvoor verantwoordelijk is en of risico’s überhaupt zijn uit te sluiten worden daarmee belangrijke onderwerpen van het debat. Hoog tijd dus om met elkaar in gesprek te gaan. In de reeks ‘Hoe (on)veilig is Nederland?’ buigen we ons over de vraag hoe we omgaan met risico en veiligheid in de samenleving. We onderzoeken deze vraag vanuit verschillende invalshoeken met experts en het publiek. Deze reeks wordt georganiseerd door Bureau &MAES en Arminius voor www.innovatietoezicht.nl.