Terug naar programma

Weet wat je eet – bedreigt voedselfraude onze veiligheid?

26 September 2019

Zonder dat we het meestal doorhebben, wordt er wereldwijd op grote schaal gerommeld met ons eten. Oude olijven die met schadelijk kopersulfaat weer groen worden gemaakt, bedorven ingrediënten in ons vlees of giftig melamine in poedermelk voor baby’s. Voedselfraude is een groeiende en omvangrijke industrie met ongezonde en soms zelfs desastreuze gevolgen. Hoe groot is de voedselfraude en wat zijn voor ons (ongemerkt) de gevolgen? Hoe vaak leidt fraude tot ongezondheid en wat is ertegen te doen?

 

Over de reeks ‘Hoe (on)veilig is Nederland?’
Of het nu gaat om ontsnapte tbs’ers, fipronileieren, het Stintongeluk of chroomverf: er gaat een schokgolf door onze samenleving. Ondanks alle voorzorgsmaatregelen die we in Nederland dagelijks treffen blijkt in dit soort gevallen onze gezondheid en veiligheid in het geding. Dat is een pijnlijke confrontatie met de werkelijkheid; hoe kon het gebeuren en hoe hadden we het kunnen voorkomen? Deze vragen zijn lastig te beantwoorden in een steeds complexere samenleving. Wat iedereen onder veiligheid verstaat, wie waarvoor verantwoordelijk is en of risico’s überhaupt zijn uit te sluiten worden daarmee belangrijke onderwerpen van het debat. Hoog tijd dus om met elkaar in gesprek te gaan. In de reeks ‘Hoe (on)veilig is Nederland?’ buigen we ons over de vraag hoe we omgaan met risico en veiligheid in de samenleving. We onderzoeken deze vraag vanuit verschillende invalshoeken met experts en het publiek.

Deze reeks wordt georganiseerd door Arminius in samenwerking met het Bureau Inspectieraad en Bureau &MAES.