Wat voor haven wil Rotterdam hebben?
De Rotterdamse haven is belangrijk voor de lokale, regionale en landelijke economie. Uit een recent onderzoek blijkt dat zij zelfs belangrijker is dan we al dachten.
De haven is, net als vrijwel alle bedrijfstakken, onderhevig aan sociale en economische ontwikkelingen. In een branche waarin termen als fossiele brandstof, chemie en zware industrie je om de oren vliegen, lijken duurzame energie en de door de politiek gewenste energietransitie een ver-van-mijn-bed-show. Hoe staat het met de duurzaamheidsambities van de Rotterdamse haven? Wat zijn de gevolgen van de energietransitie op korte en lange termijn voor de haven, de stad en haar inwoners?
In DRAAD gaan we in gesprek over de vraag hoe duurzaam de Rotterdamse haven is, maar vooral hoe duurzaam hij kan en moet worden. Welke rol is er weggelegd voor de politiek, het havenbedrijf en het bedrijfsleven?
Te gast o.a.: Bart Kuipers (Senior researcher Haveneconomie en auteur van het rapport ‘Het Rotterdam Effect’, waaruit o.a. blijkt dat de Rotterdamse haven veel belangrijker is voor onze economie dan we eerder dachten), Ties Joosten (houdt zich voor het onderzoeksjournalistieke platform ‘Follow the Money’ bezig met de duurzaamheidsopgave van de Rotterdamse haven en de belangen, structuren en partijen die daarbij komen kijken), wethouder Adriaan Visser (Financiën & Organisatie, Haven, Grote Projecten), Nico van Dooren, directeur Energie en Industrie van het Havenbedrijf en Alice Krekt (programmadirecteur Deltalings Energy Forum).
Op de politicibank o.a.: Ellen Verkoelen (50PLUS), Dennis Tak (PvdA), Bas van Noppen (Nida), Stephan Leewis (GroenLinks), Ruud van der Velden (PvdD), Maurice Meeuwissen (PVV), Dieke van Groningen (VVD) en Christel Monrooij (CU-SGP).
Gespreksleiding: Francisco van Jole.
Column: Inge Janse.
Dit programma wordt georganiseerd door LOKAAL en Arminius.