Terug naar programma

Wat ons Bindt. De Terugkeer van de waarden in het publieke debat

wo 26 april 2023
19:00Inschrijven nieuwsbrief

We leven in een maatschappij die wordt getekend door polarisatie. Onze waarden drijven uiteen en komen steeds meer onder druk te staan. De verharde blik waarmee we naar elkaar kijken werkt vervreemdend en leidt vaak tot conflict. Maar deze botsingen leggen ook diepgewortelde overtuigingen bloot. Kan polarisatie aanzetten tot een vruchtbare dialoog? Om hierachter te komen is precies dat nodig: een écht gesprek.

Tijdens dit evenement onderzoeken we aan de hand van een echt gesprek de rol van het conflict in de vorming van waarden binnen het publieke debat. Vanuit een publiek filosofisch vertrekpunt buigen drie vooraanstaande filosofen van de Erasmus Universiteit Rotterdam zich over de ‘polarisatie’ binnen het ‘waardendebat’. Met behulp van studenten en aanwezigen in de zaal laten zij zien wat een echt gesprek is, waartoe zij kan leiden, en hoe deze gevaar loopt.

Laat je prikkelen, onderzoek je waarden en praat mee tijdens dit bijzondere evenement.

Programma

Culturele veldslagen
Gijs van Oenen en Senad Delic

De terugkeer van waarden in het publieke debat
Ronald van Raak

Geef je bijzonderheid niet de hoofdrol
Stine Jensen en Arwen Vonck

Debat met de zaal

 

Dit programma wordt georganiseerd door Erasmus Universiteit Rotterdam.


Sprekers

Gijs van Oenen is universitair hoofddocent filosofie aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. Hij houdt zich bezig met politieke en sociale filosofie en filosofie van mens en cultuur. Met het boek ‘Overspannen democratie’ haalde hij de shortlist van de Prinsjesboekenprijs en de longlist van de Socratesbeker, de prijs voor het beste filosofische boek van het jaar. Zijn meest recente boek ‘Culturele Veldslagen’ staat op de shortlist voor de Socratesbeker van 2023.

Ronald van Raak is hoogleraar Erasmiaanse Waarden aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. Hij was vijftien jaar lid van de Tweede Kamer namens de SP en hield zich daar o.a. bezig met de integriteit van bestuur en bescherming van klokkenluiders. Binnen Erasmus School of Philosophy houdt hij zich bezig met actuele vragen rondom academische vrijheid, integriteit van onderzoek en het maatschappelijk vertrouwen in de wetenschap

Stine Jensen is bijzonder hoogleraar Publieksfilosofie aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. Zij is jarenlang werkzaam geweest als universitair docent aan de Vrije Universiteit Amsterdam. Daarnaast werkt zij als publicist en programmamaker voor omroep HUMAN en treedt zij veelvuldig op in de media. Als publieksfilosoof werkt zij aan de opdracht om filosofische kennis in te zetten om standpunten te verdiepen of perspectieven te kantelen. Ze slaat hierbij bruggen tussen verschillende denktradities.

Arwen Vonck is masterstudent filosofie aan de Erasmus Universiteit Rotterdam.

Senad Delic is student publieksfilosofie aan de Erasmus Universiteit Rotterdam.