Terug naar programma

Wanneer werkt marktwerking?

Wed 13 June 2018Inschrijven nieuwsbrief

Treinen die uitvallen bij de eerste de beste sneeuwbui, wijkverpleegkundigen die binnen enkele minuten een steunkous moeten aandoen: marktwerking bij voormalige overheidstaken ligt al jaren onder vuur. Journalist Sander Heijne sprak honderden mensen op de werkvloer: van dokters en verpleegkundigen tot verzekeraars, van conducteurs en machinisten tot spoorbazen en van postbodes en vakbondsleiders tot beleidsmakers. Hij schreef hierover Er zijn nog 17 miljoen wachtenden voor u. Wanneer werkt marktwerking? En wanneer niet? Zijn we doorgeschoten of zijn er juist nog overheidstaken waar de marktwerking onvoldoende is? Heijne wordt geïnterviewd door econoom Sandra Phlippen en gaat in gesprek met adviseur Maarten Veraart.

Sander Heijne is onderzoeksjournalist en historicus. Hij werkte vijf jaar op de redactie economie van de Volkskrant, waar hij een fascinatie ontwikkelde voor het effect van bureaucratische systemen op ons alledaagse bestaan.

Maarten Veraart is adviseur op het gebied van verbetering van publieke diensten bij het bureau Andersson Elffers Felix

Sandra Phlippen is universitair docent aan de Erasmus School of Economics en voormalig chef economie van het Algemeen Dagblad

Clublepop draait gesubsidieerde plaatjes.

Dit Denkcafé wordt georganiseerd door Arminius.