Vulvaverse – Vulva + Rosemary Loves a Blackberry + Acidic Male
Albumreleaseparty VULVA
Tijdens Vulvaverse vraagt de Rotterdamse band VULVA om actie én lanceren ze een album. De avond draait om radicale verandering, bewustwording en zichtbaarheid. Vulvaverse is voor alle mensen die willen leren en viert het samenkomen in het teken daarvan. Dat gebeurt door de albumrelease te koppelen aan het op gang brengen van een discussie over ’toxisch gedrag in de muziekindustrie en de helaas nog steeds broodnodige voorlichting over abortus’.
VOORLICHTING
“Kill the baby”, is de laatste single van het debuutalbum Woe to the wicked van VULVA. Ze schreven die na een ontmoeting tijdens Left Of The Dial in 2018. Nadat Kim in 2017 zelf een abortus onderging, merkte hen hoe veel onnodige taboe, misinformatie en schaamte er nog rondom het onderwerp bestaat in Nederland. ‘We prijzen ons als heel vooruitstrevend en toch staat abortus nog altijd in ons wetboek van strafrecht’. Diezelfde schaamte, taboe en stilte probeert VULVA te doorbreken door te schreeuwen. Ook hierom heeft VULVA, AVA uitgenodigd; een organisatie die door middel van goede onderzoeken, informatie en wet- en regelgeving probeert échte verandering teweeg te brengen en de wereld veiliger te maken voor mensen die met abortus en anticonceptie te maken krijgen.
PANELTALK “TOXISCH GEDRAG IN DE MUZIEKINDUSTRIE”
VULVA bestaat uit Kim en Nadya, beiden in bezit van ervaring in verschillende hoeken van de muziek. Ze delen hun onvrede met het klimaat in de huidige muziekindustrie door stukken te schrijven over onderwerpen als het recht op zelfbeschikking, straatintimidatie, seksisme en sl*tshaming. Daarnaast ontbreekt het hen in het muzieklandschap aan voorbeelden en representatie. VULVA heeft zich als jonge muzikanten veel te weinig terug kunnen zien op het podium, tv en andere media. Er zijn veel jonge queers/vrouwen/femmes die, net als zij, moeten knokken voor gelijkheid en inclusiviteit.
Daarom stelt VULVA de vraag: Hoe kunnen we samen aan een veiliger klimaat bouwen voor jonge gemarginaliseerde muzikanten/makers? De moderator voor het discussiepanel tijdens VULVAVERSE is punkmuziekliefhebber Süeda Isik. Süeda Isik is meme-redacteur en onderzoeksjournalist bij NRC. Dagelijks surft ze op het internet, op zoek naar memes die iets vertellen over de tijd waarin we leven. Op haar met ironie doordrenkte socials deelt ze hoe het is om online en vrouw te zijn.
HET MUZIEKPROGRAMMA VAN VULVAVERSE:
VULVA
VULVA is een stoner/doom punk duo uit Rotterdam bestaande uit Kim Hoorweg (basgitaar/zang) en Nadya van Osnabrugge (drums/zang). Beide muzikanten hebben een brede achtergrond in muziek, waardoor de oerklanken van VULVA vaak bijzondere, originele vormen aanneemt: van langzame, sfeervolle, langzaam opbouwende spanningsbogen tot expressieve garagepunk-explosies. VULVA schuurt tegen de gevestigde orde op alle manieren denkbaar: met zwaartekracht, humor, activisme, pijn en geweld.
Rosemary loves a blackberry
Rosemary loves a blackberry is het soloproject van Diana Burkot, sinds 2011 actief als drummer en zangeres van de feministische punkbeweging en punk act Pussy Riot. Uit diepe interesse in muziek en beeldende kunst filmt Burkot haar dagelijkse leven en maakt ze meer abstracte korte films. Deze video’s worden vervolgens nagesynchroniseerd door haar muziek en uitgebracht door VHS Records, een label dat Burkot runt met haar vriendin. Omdat Rosemary loves a blackberry in feite een muzikale documentaire is van Burkot’s roerige bestaan, voelen haar shows als een ontroerend ritueel, met abstracte dans, expressieve zang en onderkoelde elektronica.
Acidic Male
Acidic Male is het project van Puck Schot: ze combineert leftfield elektronica, industrial en techno met confronterende poëzie, performancekunst en geluidstechnieken als modulatie en synthese. Op het podium is Acidic Male telkens een bijzondere, nooit te herhalen ervaring. Schot ervaart het project als vehikel om compleet los te laten en nieuwe grenzen te verkennen. Onderwerpen als identiteit, gender en opgroeien worden vanuit persoonlijk perspectief voorgedragen. Naast muzikant en producer is Schot afgestudeerd als visuele kunstenaar; ze benadert haar werk natuurlijkerwijs vanuit de multi-disciplinaire lens.
Arminius is vanaf 19.30 uur geopend en het muziekprogramma vindt aansluitend plaats op het gesproken gedeelte. Aansluitend vindt er van 23.00 uur tot 04.00 uur een afterparty plaats in Rotown, deze is gratis te bezoeken op vertoon van je ticket voor Vulvaverse. De line-up van de afterparty bekijk je hier.