Terug naar programma

VN in debat: Voorbij de vrijheid

Wed 19 September 2007
20:00Inschrijven nieuwsbrief

Een debat over geloof en vrijheid van meningsuiting

Met :
Tariq Ramadan, bijzonder hoogleraar Identiteit en Burgerschap, EUR
Fouad Laroui, schrijver, essayist, verbonden aan de Universiteit van Amsterdam.
O.l.v.Sarah Meuleman

Het geloof in de vrijheid van meningsuiting is op de ene plaats even sterk verankerd als het ontzag voor de wetten van het geloof op de andere. Op de ene plaats moet alles gezegd kunnen worden, blasfemisch of niet. Op de andere plaats mag dat niet, en wordt bijvoorbeeld spot met de religie streng bestraft. Eeuwenlang leefden de mensen in de ene plaats zonder dat ze zich iets gelegen lieten liggen aan wat er op de andere plaats gebeurde. Die tijd is voorbij sinds nieuwe media, het instrument van de vrijheid van meningsuiting, zich zonder obstakels over de hele aardbol begeven, via internet. Vroeger kon in Denemarken een spotprent verschijnen waar in Saoedi-Arabië de doodstraf op staat, zonder dat er een haan naar kraaide.

Sinds de mensen op alle plaatsen constant op de hoogte zijn van wat er op andere plaatsen in de wereld gedaan en gezegd wordt, is er spanning tussen de verdedigers van beide opvattingen. Dodelijke spanning, zoals we in Nederland helaas aan den lijve hebben ondervonden.

Over deze en andere kwesties gaat Vrij Nederland op donderdag 7 juni in debat met Tariq Ramadan, Fouad Laroui en studenten.