Terug naar programma

VIDEO We zijn nog nooit zo romantisch geweest

Wed 5 February 2014
20:00Inschrijven nieuwsbrief

  Koning Willem-Alexander en zwartgeklede gothics, Montessorischolen en de Partij voor de Dieren, ambachtelijk brood en het blad Happinez — ze hebben één ding gemeen: ze zijn beïnvloed door de romantiek. Deze beweging, zo’n tweehonderd jaar geleden ontstaan, wordt wel gezien als ‘de grootste verandering in het westerse bewustzijn ooit’.

Filosoof Hans Kennepohl beschrijft in We zijn nog nooit zo romantisch geweest de invloed van de romantiek op ons leven: van onze geboorte tot onze dood, van het dagelijks eten tot het nationalisme dat telkens weer de kop opsteekt. De romantiek heeft zich vooral in de laatste decennia ontwikkeld tot de mainstream van de samenleving. Het ideaal van authenticiteit, ‘jezelf zijn’ is voor veel mensen een belangrijke waarde in het leven. Er gaat vrijwel geen uur voorbij zonder een gedachte die door de romantiek beïnvloed is: de romantiek kennen is jezelf kennen. 

Kennepohl houdt een lezing over de hoofdlijnen van het boek en biedt het eerste exemplaar aan hoogleraar Maarten Doorman, auteur van het boek De romantische orde. Verder een column van Emanuel Rutten en muziekhistoricus Peter de Koning presenteert de meest romantische liederen uit muziekgeschiedenis. Het boek is te koop voor 19,95. Als u het boek koopt, is de entree van de avond gratis.

Presentatie: Bonita van Lier. 

Deze boekpresentatie is georganiseerd door Arminius i.s.m. Uitgeverij Lemniscaat. Zie ook: www.zoromantisch.nl