Terug naar programma

VIDEO Illegalen in Nederland: opvangen of vervolgen?

Fri 15 March 2013
20:00Inschrijven nieuwsbrief

Het kabinet wil binnenkort illegaliteit strafbaar stellen. Uitgeprocedeerde asielzoekers die niet terug kunnen, komen nu vaak herhaaldelijk in vreemdelingendetentie terecht. Schiet de criminalisering van illegalen door of is dit juist nodig om het aantal illegalen verder te verminderen?

Tentenkampen met protesterende asielzoekers en illegalen zijn de laatste tijd in het nieuws. Wat is er aan de hand? De laatste jaren zijn opvangcentra gesloten en worden illegalen en uitgeprocedeerde asielzoekers in plaats daarvan naar detentiecentra overgebracht, in afwachting van uitzetting. Maar sommigen kunnen niet terug omdat het land van herkomst niet meewerkt, zodat zij op na enige tijd weer op straat staan, net zo lang totdat ze opnieuw worden gepakt. Enkele gemeenten zoals Utrecht overwegen daarom weer opvang te organiseren en besluiten om niet actief op illegalen te jagen. Daarnaast is er veel kritiek van verschillende organisaties op het gevangenisregime van de vreemdelingendetentie in Nederland, dat zwaarder is dan dat van een gewone gevangenis.

Het kabinet wil binnenkort illegaliteit strafbaar stellen. Schiet de criminalisering van illegalen door of is dit juist nodig om het aantal illegalen verder te verminderen? En wat doet de veelvuldige opsluiting met illegalen zelf: verlaten ze Nederland, leiden ze een miserabel leven als draaideur-illegaal of verdwijnen ze in het criminele circuit met valse paspoorten? Er zullen altijd illegalen in Nederland zijn: wat is uiteindelijk de beste balans tussen afschrikking en tolerantie van hun aanwezigheid?

met o.a.:

Dick Couvée – dominee Pauluskerk

Arjen Leerkes – socioloog Erasmus Universiteit

Joost Niemöller – journalist en auteur van het boek ‘Het Immigratietaboe’ 

Annemarie Busser –  beleidsmedewerker Amnesty International

Marjo van Bergen – humanistisch raadsvrouw bij Dienst Justitiele Inrichtingen, namens het Humanistisch Verbond

Michel van Elck – gemeenteraadslid Leefbaar Rotterdam

debatleider: Eric Stam

donderdag 4 april | 20:00 u

entree € 5 | Studenten, Bibliotheekpas en Rotterdampas € 2,50

Dit debat is georganiseerd door Arminius, het Humanistisch Verbond en Amnesty International Nederland.