Terug naar programma

VIDEO Iedereen zorgverlener?

Mon 18 February 2013
20:00



Inschrijven nieuwsbrief

Bent u bereid uw ouders onder de douche te zetten? Binnenkort verandert de langdurige zorg voor ouderen, zieken en gehandicapten ingrijpend. ‘Helpt elkaar’ is het motto: familie en buren moeten helpen in plaats van de professionele zorgverlener. Leidt dit tot een verslechtering van de zorg? Of wordt de zorg daardoor juist persoonlijker en dus beter?

De langdurige zorg in Nederland is door de vergrijzing niet meer te betalen, zo vinden we. Wie als oudere, zieke of gehandicapte straks zorg nodig heeft moet eerst bij familie, vrienden of buren aankloppen. Een gang naar het bejaardentehuis zit er niet meer zo snel in, de komende jaren zullen ze allemaal de deuren sluiten.

Volgens de verantwoordelijke staatssecretaris van Rijn is het juist een verbetering als we meer voor elkaar gaan zorgen: een vriendelijke buurman zal een chronisch zieke beter verzorgen dan een beroeps met zijn bureaucratische stopwatchzorg. Maar is dat wel zo? Wat gebeurt er als de vrijwilligers het laten afweten? Hoe groot wordt de druk op u, om te helpen? En als oudere, hoeveel durft u eigenlijk te vragen aan uw volwassen kinderen die zelf in de spits van hun leven zitten? Is dat niet juist het einde van de zelfredzaamheid?

Met o.a.:

Lilian Linders – associate lector aan de Fontys Hogeschool

Jantine Kriens – wethouder Financiën, Bestuur, Organisatie en Volksgezondheid in Rotterdam

Ids Thepass – bestuurder zorgorganisatie Laurens in Rotterdam

Ad van Rijen – bestuurder van de landelijke zorgorganisatie Humanitas DMH

Marjoke Verschelling – adviseur bij MOVISIE

debatleider: journalist Marcel van der Steen

woensdag 13 maart | 20 u

entree 5 € | Studenten en Rotterdampas 2,50 €

Dit debat vindt plaats naar aanleiding van de presentatie van het vernieuwde Tijdschrift voor Sociale Vraagstukken, in samenwerking met Arminius. Met daarin het dossier: ‘Wie houdt er nog van de sociale professional?’ Het tijdschrift is ook te koop in Arminius.