Terug naar programma

VIDEO Het Sloopkogel-debat

wo 12 maart 2014Inschrijven nieuwsbrief

De redding van de Drievriendendwarsstraat, protest tegen sloopplannen van panden aan de Westewagenstraat, het Zuiderziekenhuis, het Schiekadeblok en de Oomspanden op het Noordereiland. Dit zijn zomaar een aantal kwesties die de afgelopen tijd de media haalde. De Rotterdamse ChristenUnie-SGP riep naar aanleiding hiervan op tot politiek en publiek debat.

De Rotterdamse ChristenUnie-SGP vroeg het college om een ‘Notitie Historisch Besef’ te maken. Het AD kopte ‘Genoeg van de Sloopkogel’ en besteedde uitgebreid aandacht aan een groeiend verzet tegen de sloop. Kunstenaar Gyz La Rivière riep eerder met zijn project ‘Rotterdam 2040’ op tot een complete sloopstop. Genoeg is genoeg!

Want kunnen transformatie en hergebruik niet de nieuwe trots van Rotterdam zijn, zoals veel renovatieprojecten de laatste jaren laten zien? Wat doet Rotterdam met de historisch waardevolle gebouwen die als maatschappelijk vastgoed de komende jaren worden afgestoten door de gemeente?

De sloopkogel maakt niet alleen kapot, het geeft ook ruimte aan nieuwe dynamiek. Het oude station van Sybold van Ravesteyn werd vervangen door een hypermoderne mobiliteitsterminal. Wanneer is een dergelijke ingreep wel of niet geoorloofd? Hoe en door wie worden die afwegingen gemaakt? Is er inderdaad een nieuwe visie nodig of hebben we genoeg aan het welstand- en monumentenbeleid?

Met o.a.:

  • Annuschka Pronkhorst, Crimson Architectural Historians
  • Joris Molenaar, architect van Molenaar&Co
  • Vincent van Valen, projectontwikkelaar van Omme & De Groot
  • Mark de Boer, ChristenUnie-SGP
  • Leo de Kleijn, raadslid SP Rotterdam
  • Jan-Willem Verheij, raadslid VVD Rotterdam
  • gespreksleider: Patrick van der Klooster

 

 

Dit debat is georganiseerd door AIR, het architectuurcentrum van Rotterdam en Arminius.