Terug naar programma

VIDEO Denkcafé: Modeziektes

Mon 9 July 2012
20:00Inschrijven nieuwsbrief

ME, whiplash, fybromyalgie, RSI en bekkeninstabiliteit zijn maar enkele namen van ‘modeziektes’. Artsen kunnen geen aanwijsbare medische oorzaak vinden, maar modeziektes kunnen ernstig ingrijpen in het leven van mensen en hun omgeving. Bestaan modeziektes of zijn de patiënten aanstellers? Hoe ontstaan en verdwijnen ze en hoe kunnen ze bestreden worden?

Met Cees Renckens, gynaecoloog en voormalig voorzitter van de Vereniging tegen de Kwakzalverij. Hij promoveerde op ‘Dwaalwegen in de Geneeskunde’, dat onder meer over modeziektes gaat.

De tweede gast is Emile Keuter, neuroloog bij het Diaconessenhuis in Meppel. Hij heeft bijzondere belangstelling voor ‘onbegrepen lichamelijke klachten’, schreef mee aan de behandelrichtlijn voor whiplash en is auteur van het boek “Whiplash: beleving en behandeling”. Ook is hij columnist bij artsenwebsite Medisch Contact.

De column wordt verzorgd door Frank Fabian van Keeren.

Gespreksleider van dit denkcafé is Ronald Dekker.

ClublePOP verzorgt na het denkcafé een muzikale nababbel waarvan niemand ziek wordt! Dit Denkcafé is een samenwerking van Arminius en Studium Generale EUR.

Woensdag 19 september 2012 | 20u | entree € 5 | Rotterdampas en studenten gratis

Dwaalwegen in de geneeskunde door Cees Renckens.
Over alternatieve geneeswijzen, modeziekten en kwakzalverij.
Uitgeverij Bert Bakker
ISBN 90-351-2655-6
Eerste druk 2004
Nederlands, 460 pagina’s, paperback
Verkoopprijs € 30