Terug naar programma

VIDEO Denkcafé: Iedereen is gek

Thu 18 April 2013
20:00Inschrijven nieuwsbrief

Mensen die langer dan twee weken ernstig rouwen, komen in aanmerking voor medicatie en vreetbuien zijn een mentale stoornis. Dit zijn slechts twee controversiële uitgangspunten van de vernieuwde bijbel van de psychiatrie, de DSM-5. Het handboek verlaagt eveneens de criteria voor depressie en ADHD, zodat meer mensen deze diagnose te horen zullen krijgen.

De vijfde editie van de Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders leidt wederom tot felle discussies over het verschil tussen gestoord en gezond. Is het ‘ziek verklaren’ nu definitief uit de hand gelopen en heeft iedereen wel een afwijking die behandeld moet worden? Heeft de farmaceutische industrie te veel invloed bij de opstelling van dit boek? En is er een alternatief voor de Nederlandse psychiaters?

Met:

  • Prof. dr. Roel Verheul, bijzonder hoogleraar Persoonlijkheidsstoornissen (UvA). Na onenigheid stapte hij vorig jaar uit de DSM-werkgroep persoonlijkheidsstoornissen.
  • Dr. Walter van den Broek, psychiater en opleider aan het Erasmus MC. Hij is gespecialiseerd in de behandeling van depressies.
  • Dr. Awee Prins, filosoof en auteur van de wetenschappelijke bestseller ‘Uit verveling’. Hij heeft een persoonlijke fascinatie voor psychiatrie.

De gespreksleiding is in handen van schrijver en journalist Will Tinnemans. Verder een scherpe column en na afloop krankzinnige borrel en muziek van ClublePop.

Woensdag 15 mei | 20.00 uur

Entree € 5 | studenten en Rotterdampas € 2,50

Het Denkcafé is een maandelijkse samenwerking van Arminius en Studium Generale & Erasmus Cultuur.