Vertrek
Asielzoekers die uitgeprocedeerd zijn moeten binnen 28 dagen Nederland verlaten. Wie vrijwillig terugkeert krijgt financiële steun. Wie weigert kan worden opgesloten in de cel. Hoe zorgen we ervoor dat mensen die niet in aanmerking komen voor een verblijfsvergunning Nederland verlaten? Wat doe je met mensen die echt niet weg willen? En hoe kunnen we zeker weten dat mensen veilig terugkeren?
Heb invloed op het asielbeleid en brainstorm mee op zoek naar concrete oplossingen voor de knelpunten in dat beleid. De Asielzoekmachine onderzoekt ons asielbeleid. Hoe werkt het? En hoe zouden we willen dat het werkt? Het project bestaat uit een webdocumentaire, tentoonstellingen en een reeks bijeenkomsten door het hele land. Op 20 juni worden alle ideeën en oplossingen van De Asielzoekmachine aan publiek, politiek en maatschappelijke organisaties gepresenteerd.
Met o.a.:
- Christian Mommers promoveert aan de Universiteit Leiden op het onderzoek over de (soms tegengestelde) rechten en verplichtingen van uitgeprocedeerde asielzoekers en ongedocumenteerden, van de gastlanden en van de landen van herkomst, bij het bewerkstelligen van vrijwillige terugkeer.
- Rhodia Maas was kwartiermaker van de in 2007 onder Rita Verdonk opgerichte Dienst Terugkeer en Vertrek (DT&V) en nog altijd algemeen directeur van deze dienst. Het werk van de DT&V wordt als het moeilijkste werk binnen de keten gezien. Per jaar ‘vertrekken’ er gemiddeld 17.000 vreemdelingen, waaronder ook asielzoekers. De helft daarvan ‘vertrekt’ met onbekende bestemming. Lees: verdwijnt in de illegaliteit of gaat naar een ander land, buiten het zicht van de overheid.
- Dick Couvée is directeur van de Pauluskerk en voorzitter van Pauluskerk Vluchtelingenwerk. Deze stichting zet zich in voor mensen in Rotterdam die niet over een officiële verblijfsvergunning beschikken.
- Eefje Blankevoort is een van de initiatiefnemers van De Asielzoekmachine.
gratis entree
reserveer voor deze avond via reserveren@arminius.nu
Deze avond wordt georganiseerd door De Asielzoekmachine en Arminius. Op 20 juni 2016, Wereldvluchtelingendag,worden alle ideeën in Den Haag aan publiek, politiek en maatschappelijke organisaties gepresenteerd.