Terug naar programma

Verslag Geluksdagen en debat Zelfhelpboeken

Mon 24 September 2007
00:00



Inschrijven nieuwsbrief

De Geluksmarkt
Op 8 en 9 september organiseerde ARMINIUS de Geluksmarkt. Het lovlab, waar je met zijn tweeën een “love behandeling” onderging werd druk bezocht. Bij de hedonistische zintuigorgie werden alle zintuigen verwend door dr Lov. Hij zorgde voor een heerlijke schoudermassage met een lekker geurende massageolie. Op de achtergrond draaide deze dr.Lov rustgevende muziek. Na de massage kreeg iedereen een “fortune cookie”.

Bij de kaartlezeres werd je toekomst voorspeld. De kids waren uren zoet bij de puzzelmeditatie. Tijdens de flirtcurus werden alle do en dont’s over het flirten verklapt. In de kraam van de Pil kon men verschillende soorten geluksthee proeven. De socratische gesprekken met de filosoof in de prachtig gerestaureerde Arminiuskamer leidde naast nieuw verworven inzichten tot verbroedering tussen de deelnemers onderling. Er werd wat afgeknuffeld! Dr. Lov en Vrouwe Fortuna hebben overuren gemaakt. Dr. Lov kreeg aan het eind van de avond zelfs een huwelijkaanzoek!

Voor meer sfeerbeelden bezoek: www.antennetv.nl

Debat effect zelfhulpboeken

Deelnemers: Ad Bergsma (promoveert bij VU op effect zelfhulpboeken) en Jaïr Stein (wetenschapsjournalist VPRO).

Ad Bergsma houdt een korte lezing. Ten opzichte van therapie bieden zelfhulpboeken belangrijke voordelen: lage kosten, anonimiteit, laagdrempeligheid en tot slot zijn ze “in”: het is “interessant” om met anderen over deze boeken te praten. Probleem is wel dat de kwaliteit van de zelfhulpboeken niet gewaarborgd is: iedereen kan er een schrijven en eigenlijk, net als bij medicijnen, zouden er ook contra-indicaties op de achterflap moeten staan.

Bergsma meent dat zelfhulpboeken wel degelijk nuttig kunnen zijn, omdat de gebruikelijke psychologie zich vooral focust op problemen, terwijl zelfhulpboeken juist vaak richten op het zo optimaal functioneren van de mens. Het is goed om de raadgevingen van een zelfhulpboek te vergelijken met een reisgids: er worden verschillende plaatsen besproken en de lezer wordt wel of niet aangesproken door deze beschrijvingen.

Jaïr Stein vecht met een aantal argumenten de positieve effecten van zelfhulpboeken aan: depressieve mensen hebben juist minder baat bij een zelfhulpboek, juist door veel over je problemen na te denken krijg je problemen, andere zaken als religie, sporten etc. kunnen veel effectiever zijn voor hulp. Ad Bergsma gaat een eind mee in de kritiek, maar blijft volhouden dat zelfhulpboeken meer positieve kanten hebben dan negatieve.