Vers Beton Live: De Rotterdamse Cocaïnehandel
De krantenkoppen over de vangst van grote partijen in de haven volgen elkaar razendsnel op. Het ene record breekt het andere. Het Hit and Run Cargo-team (HARC), een samenwerkingsverband van Douane, FIOD, Zeehavenpolitie en het Openbaar Ministerie in Rotterdam, onderschepte in 2020 in totaal 40.641 kilo cocaïne in de Rotterdamse haven. “Daar zijn we nu al overheen” vertelde korpschef Fred Westerbeke onlangs in het programma Nieuwsuur. “De drugshandel is gigantisch.”
Is de zogeheten war on drugs ontzettend effectief, of zijn deze grote vangsten enkel het topje van de ijsberg? Daarbij komt de liquidatie van Ibrahim Azaim in mei vorig jaar aan de Bergselaan, het proces tegen de corrupte douanier Gerrit G, grote groepen (jonge) uithalers die uit havencontainers worden gehaald én beschietingen op woningen. De criminaliteit die gepaard gaat met drugshandel neemt toe, en het wapengeweld druppelt de woonwijken binnen.
Verkeerde aanpak?
De Rotterdamse haven is een belangrijke spil in de drugshandel. Samen met Antwerpen is Rotterdam goed voor meer dan de helft van de invoer van cocaïne in Europa. Beide steden werken dan ook samen om drughandel en criminaliteit aan te pakken. Maar de samenwerking komt door vele obstakels en bezwaren niet van de grond en de drugscriminaliteit neemt niet af, constateerden journalisten Frank de Kruif en Steven Vanden Busschein in hun onderzoek op Vers Beton. Hoe is de Rotterdamse haven zo groot geworden in de drugshandel? Hoe pak je drugshandel en criminaliteit in het havengebied aan?
Schuldvraag
De vraag is ook wie er eigenlijk verantwoordelijk is voor het in stand houden van het drugscircuit. Een recent rioolonderzoek bracht het cocaïnegebruik in Rotterdam aan het licht: dagelijks worden er zo’n 40.000 lijntjes cocaïne gesnoven. Steeds vaker wordt er dan ook gewezen naar de gebruiker: zij moeten meer bewust zijn van het geweld en corruptie die gepaard gaan met cocaïnehandel. Ligt de oplossing voor het drugshandel en geweld echt bij het verdwijnen van de vraag? En is het eigenlijk wel realistisch om een cocaïnevrije maatschappij na te streven?
- Jan Janse, Chef Zeehavenpolitie
- Lieselot Bisschop, onderzoeker Erasmus Universiteit
- Frank de Kruif, journalist
- Janneke Nijmeijer, oprichter stichting Fairtrade Cocaine.
- Loes van der Weest, officier van justitie bij het Nationaal Programma Rotterdam Zuid
- Bas Janssen, directeur Deltalinqs
LET OP: je kunt voor 7,50 euro een ticket kopen of supporter van Vers Beton worden (en dan gratis kijken naar Vers Beton Live en krijg je korting op de meeste Arminius programma’s).
Hoe krijg je een gratis ticket als Vers Beton supporter? Vul je persoonlijke kortingscode in het veld ‘actiecode’ bij de online ticketverkoop. De kortingscode vind je in de welkomst-email die je ontvangt als je supporter bent geworden.
Vers Beton supporter worden? Meld je hier aan als supporter en krijg automatisch de kortingscode gemaild. Supporter word je al vanaf 6 euro per maand, of 65 euro per jaar. Na aanmelding krijg je de Arminius-kortingscode direct doorgemaild.
Livestreamlink
Nadat je een livestream ticket gekocht hebt, ontvang je automatisch een ticket-mail van Stager met daarin de link naar de livestream. Niet ontvangen? Check je spambox en/of controleer je andere mailboxen (mogelijk staat er in jouw Stager-account een ander mailadres van jou opgeslagen). Mail anders naar publiciteit@arminius.nl.
Dit programma wordt georganiseerd door Vers Beton en Arminius.