Terug naar programma

Vers Beton Live

Mon 7 October 2019Inschrijven nieuwsbrief

Moet het Rotterdamse horecabeleid op de schop? Dat is de centrale vraag in het hoofddebat over het lokale nachtleven, tijdens Vers Beton LIVE op maandagavond 7 oktober onder leiding van Hasna El Maroudi. Ook neemt Wim Pijbes, directeur van Stichting Droom & Daad, plaats in de interviewstoel.

 

Moet het Rotterdamse horecabeleid op de schop?

Rauw, uniek, divers én interessant; het Rotterdamse nachtleven van vroeger. Maar die tijden zijn voorbij. Plekken zoals Off Corso, het Oude Tramhuis, Will’ns en Wetens zijn de afgelopen jaren uit de stad verdwenen. Het nachtleven is in verval. Niet alleen verdwijnen er steeds meer plekken, enthousiaste nieuwe initiatieven hebben moeite om voet aan de grond te krijgen. Ondernemers en politici vinden dat het huidige horecabeleid de ontwikkeling van het nachtleven van een stad die ‘booming’ is daarom flink in de weg staat. Voert de burgemeester een té conservatief horecabeleid?

Maurice Geluk en Tara Lewis onderzochten de afgelopen maanden welke krachten verantwoordelijk zijn voor de verschraling van de nachthoreca in Rotterdam. Burgemeester Aboutaleb vindt de balans tussen wonen en uitgaan té gespannen. Het bemachtigen van een 24-uursvergunning is voor (nieuwe) uitgaanslocaties op dit moment een bijna onmogelijke taak. Maar de statistieken die de burgemeester aanhaalt in het debat hierover zijn vervuild, concludeerden de journalisten. Hierop volgen vragen en debat in de gemeenteraad.

Moet het Rotterdamse horecabeleid op de schop? En hoe dan? Hierover praten we tijdens Vers Beton LIVE verder met politici, (klagende) burgers, ambtenaren én ondernemers. Met: D66 raadslid Elene Walgenbach, Mitchell Hettema, ondernemer van uitgaansgelegenheid Plan C, en Marco Bunk van de Koninklijke horeca Nederland.

Interviewgast: Wim Pijbes

Sinds 2017 zwaait Wim Pijbes (57) de scepter bij stichting Droom & Daad. Met geld van de vermogende familie Van der Vorm investeert hij in de Rotterdamse kunst-en cultuursector. Hij wordt bewonderd óf met argusogen bekeken.
Zijn relatie met de lokale politiek is niet vlekkeloos. “We voelen ons gepasseerd”, zei Chantal Zeegers (D66) nadat de investeerder zijn plannen voor de Fenixloods II op Katendrecht op nationale televisie had aangekondigd zonder éérst te overleggen met het college. Toch zijn er mensen ook blij met zo’n aanzienlijke geldschieter in de stad.

De zakken van de stichting Droom & Daad zijn diep. Op basis van welke criteria verdeelt Pijbes die enorme pot met geld? We gaan met hem in gesprek over zijn visie op kunst- en cultuur in de stad. In de cultuursector wordt nu gepleit voor meer investering in nieuwe initiatieven en grassroots-organisaties eisen hun ruimte op in de stad. Hoe kijkt hij naar dit debat? Ook gaan we het hebben over filantropie. Hoe moet de stad daarmee omgaan?

LET OP: je kunt voor 6 euro een ticket kopen of voor 6 euro supporter van Vers Beton worden (en dan gratis naar Vers Beton Live). Heb je al een ticket? Je kan deze vanavond gratis omruilen voor support. Je kan dan ook kiezen voor een proefabonnement van 2 maanden en als dit bevalt, kan je hem verlengen.

Hoe krijg je een gratis ticket als Vers Beton supporter? Vul je persoonlijke kortingscode in het veld ‘actiecode’ bij de online ticketverkoop. De kortingscode vind je in de welkomst-email die je ontvangt als je supporter bent geworden.

Vers Beton supporter worden? Meld je hier aan als supporter en krijg automatisch de kortingscode gemaild.

Dit programma wordt georganiseerd door Vers Beton en Arminius.