Terug naar programma

Vergeten rellen in de Afrikaanderwijk

wo 14 september 2022
20:00Inschrijven nieuwsbrief

Rotterdam is de stad van de eerste grote etnische rellen in Nederland. Vijftig jaar geleden, in 1972, veranderde de Afrikaanderwijk in een slagveld. De aanleiding: een huurconflict over de huurschuld van een 26-jarige Nederlandse vrouw met een Turkse huisbaas. Wat volgt is een buitensporig vertoon van geweld. Wijkbewoners raken slaags met Turkse gastarbeiders, knokploegen bestormen wekenlang huizen van bewoners met een Turkse achtergrond en gooien brandbommen bij Turkse pensions naar binnen. De schade loopt in de tonnen, en 82 mensen worden aangehouden (waarvan acht van Turkse komaf).

De rellen hebben een uitgesproken racistisch karakter. De Nederlandse relschoppers steken hun haat voor de Turkse gastarbeiders niet onder stoelen of banken. Met borden met de tekst ‘alleen te huur voor Hollanders’, of de letterlijke roep dat gastarbeiders gelyncht zullen worden.

Hoewel deze rellen destijds het nieuws domineerden, is het in Rotterdam vandaag de dag een onbekende geschiedenis.

Tijdens deze avond neemt prof.dr.mr. Marc Schuilenburg (EUR) ons mee de geschiedenis in en vertelt ons wat zich destijds precies heeft afgespeeld. Aansluitend spreken we met onder meer journalist Lotfi El Hamidi (NRC Handelsblad) en dr. Marianne Klerk (EUR) over de doorwerking van de rassenrellen, die de uiteindelijke basis vormden voor de Rotterdamwet. Hoe hebben de Afrikaanderwijkrellen de politiek van vandaag de dag beïnvloed? Ook is er Spoken Word van voormalig stadsdichter Dean Bowen.

De presentatie is in handen van journalist en columnist Hasna El Maroudi.

Dit programma wordt georganiseerd door Debatpodium Arminius.