Terug naar programma

UITVERKOCHT – SPOOR Cursus door filosoof Joke Hermsen en Henk van der Waal

Sat 29 April 2017Inschrijven nieuwsbrief

In deze tijd, met zijn overdaad aan impulsen en permanente online bereikbaarheid, komen we vaak niet toe aan reflectie en bezinning. Volgens filosoof Joke Hermsen leidt dit tot vervreemding van jezelf en in het verlengde daarvan zelfs tot egoïsme en uitsluiting van anderen. Hermsen pleit voor een andere beleving van tijd, die je helpt om meer balans in het leven te vinden en de juiste beslissingen te nemen. Zij put hierbij uit het gedachtegoed van antieke en hedendaagse filosofen.

In deze voor iedereen toegankelijke SPOOR-cursus behandelt ze de belangrijkste inzichten van haar bestsellers Stil de tijd, Kairos én van haar essay voor de Maand van de Filosofie 2017, Melancholie van de onrust. In het tweede gedeelte zal ze in gesprek gaan met filosoof Henk van der Waal. Zij spreken over de verhouding tussen denken en rust en zij maken duidelijk dat mystiek en melancholie elkaar evenzeer aanvullen als verdiepen.

Joke Hermsen (www.jokehermsen.nl) is een van de meestgelezen filosofen van Nederland. Zij studeerde filosofie en letterkunde en promoveerde aan de Universiteit Utrecht op een studie naar Nomadisch narcisme. Haar hele oeuvre werd bekroond met de Halewijnprijs.

Henk van der Waal (www.henkvanderwaal.nl) is filosoof en dichter. Zijn debuutbundel, De windsels van de sfinx, werd bekroond met de C. Buddingh’-prijs en zijn bundel Zelf worden werd genomineerd voor de VSB-poëzieprijs. In 2012 publiceerde hij het filosofische essay Denken op de plaats rust en onlangs de filosofische dialoog Mystiek voor goddelozen.

Prijs: € 45,- per persoon, inclusief luxe gebak met koffie en thee en een hand-out met citaten.

De jaarlijkse SPOOR-cursus wordt georganiseerd door Serious Culture i.s.m. het blad SPOOR van de Nederlandse Spoorwegen