Terug naar programma

Uitverkocht | Frans de Waal: Zijn we slim genoeg om te weten hoe slim dieren zijn?

Maken chimpansees plannen? Nemen dieren afscheid? Kunnen ratten spijt hebben? Tegenwoordig beantwoorden we deze vragen positief; dieren zijn vaak veel slimmer dan we tot voor kort dachten. Waarom vinden we het (als mens) zo moeilijk te accepteren dat dieren bepaalde vaardigheden bezitten, terwijl er toch steeds meer bewijs is waarin duidelijk wordt dat ratten empathie tonen, inktvissen gezichten kunnen herkennen en kraaien werktuigen kunnen maken en gebruiken? In de lezing van de wereldberoemde primatoloog Frans de Waal komen veel van de meest opwindende ontwikkelingen van de afgelopen twintig jaar langs. Luidt de conclusie na deze avond dat de menselijke intelligentie niet langer de standaard is?

‘Als we proberen uit te zoeken op welk mentaal niveau andere soorten functioneren, komt de ware uitdaging niet alleen van de dieren zelf, maar ook vanuit ons innerlijk. Het heeft veel te maken met onze eigen houding, onze creativiteit en ons voorstellingsvermogen. Voordat we vragen of dieren over een bepaalde vorm van intelligentie beschikken, met name een vorm die we in onszelf koesteren, moeten we innerlijke weerstand overwinnen om de mogelijkheid zelfs maar te overwegen. Vandaar de centrale vraag van dit boek: zijn we slim genoeg om te weten hoe slim dieren zijn?’ Uit: Zijn we slim genoeg om te weten hoe slim dieren zijn?0

Vooraanstaand primatoloog en etholoog Frans de Waal (1948) is hoogleraar psychologie aan de Emory University in Atlanta en directeur van het Living Links Center van het Yerkes Primate Center. In 2007 plaatste Time Magazine hem in de Top 100 meest invloedrijke mensen ter wereld. Wereldberoemde boeken van hem zijn o.a. De bonobo en de tien geboden, Chimpanseepolitiek, ‘De aap in ons’, De aap en de filosoof en Een tijd voor empathie.
o0

Gespreksleiding: Geert Maarse | Boekhandel v/h van Gennep zal boeken verkopen. U kunt uw boek ook door Frans de Waal laten signeren.

let op: uitverkocht. Je kan het aan de deur proberen, mogelijk worden niet alle kaarten opgehaald, maar er is geen garantie op een plekje.

Dit Denkcafé wordt georganiseerd door Studium Generale, de Capita Selecta MFVR, Erasmus MC en Arminius.