Terug naar programma

Uitreiking Rotterdamse Persprijs 2020 en Mark Hoogstad Beurs

wo 28 oktober 2020
17:30Inschrijven nieuwsbrief

Programma via livestream, tickets zijn gratis. Reserveren is noodzakelijk, via de ticketshop hiernaast. U ontvangt de Zoomlink op de dag van het programma in uw mail. 

Wie heeft het beste verhaal, het mooiste interview, de meest verhelderende reportage, onthullende documentaire of sensationele serie gemaakt over Rotterdam het afgelopen jaar? Vandaag kiest de jury de winnaar van Rotterdamse Persprijs 2020.

De Persprijs Rotterdam is een mediaonderscheiding die dit jaar voor de 15e keer wordt uitgereikt. Voor de winnaar ligt vijfduizend euro klaar en een sculptuur van glaskunstenaar Ming Hou Chen.
Voor de mediaprijs komt journalistiek werk over Rotterdam (en regio) in aanmerking dat is gepubliceerd tussen 1 september 2019 en 1 september 2020. Dit kunnen bijvoorbeeld boeken, artikelen, artikelenseries, rtv-reportages, fotoreportages of internetproducties zijn.

De genomineerden voor de Persprijs Rotterdam 2020 zijn, in willekeurige volgorde:
– Bram Logger, Parcival Weijnen, Victor Postuma, Celeste Boddaert en Bas Booister met hun onderzoeksdossier ‘De Hoekse Lijn, de metro die miljoenen kostte’,  een vierdelige serie verschenen op de website van Vers Beton en de lokale omroepen Open Rotterdam, WOS en Schie.
– Bart Dirks van De Volkskrant met zijn reportage ‘Ik wil meer zuurstof in de wijk blazen’ over Carnisse en de pogingen van burgemeester Aboutaleb c.s. om deze wijk op Zuid uit het slop te halen. Met foto’s van Guus Dubbelman.
– Eppo König van NRC Handelsblad met ‘Van het gas af’, een vierdelige reportageserie over de energietransitie in een gewone Rotterdamse wijk: Bospolder-Tussendijken.
– Rauwkost Collective met een aflevering uit de zesdelige korte documentaireserie Roffa Represents 2 over de Rotterdamse oud-rapper Mike Metalz, uitgezonden bij de lokale omroep Open Rotterdam.
– Steven van der Gaag, Thomas Vroege e.a. met ‘WE HEBBEN ‘M!!’, documentaire gebaseerd op de Europacup-winst ven Feyenoord, 50 jaar geleden. Vertoond op het Internationaal Filmfestival Rotterdam en uitgezonden door NOS/NTR (Andere Tijden Sport).

 De jury, bestaande uit Inez Weski (voorzitter), Maria Heiden, Cees van der Wel, Kees Weeda en Henk Dam, moest dit jaar kiezen uit 22 inzendingen, voor het grootste deel digitaal.

Tevens wordt vandaag de eerste Mark Hoogstad Beurs toegekend.

Deze beurs, vernoemd naar journalist Mark Hoogstad (1970-2018), is een jaarlijkse beurs voor een journalist die de tijd en de ruimte nodig heeft om diepgravend onderzoek te doen naar een Rotterdams onderwerp.

De uitreiking van de Rotterdamse Persprijs 2020 wordt georganiseerd door de Stichting RD Persprijs i.s.m. Arminius.