Terug naar programma

Uitreiking Rotterdamse Persprijs 2019

Wed 30 October 2019Inschrijven nieuwsbrief

Wie heeft het beste verhaal, het mooiste interview, de meest verhelderende reportage, onthullende documentaire of sensationele serie gemaakt over Rotterdam het afgelopen jaar? Vandaag kiest de jury de winnaar van Rotterdamse Persprijs 2019.

De Persprijs Rotterdam is een mediaonderscheiding die dit jaar voor de 14e keer wordt uitgereikt. Voor de winnaar ligt vijfduizend euro klaar en een sculptuur van glaskunstenaar Ming Hou Chen. Voor de mediaprijs komt journalistiek werk over Rotterdam (en regio) in aanmerking dat is gepubliceerd tussen 1 september 2018 en 1 september 2019. Dit kunnen bijvoorbeeld boeken, artikelen, artikelenseries, rtv-reportages, fotoreportages of internetproducties zijn.

Genomineerd zijn:

Guido van Eijck en Bram Logger met hun onderzoeksdossier Feyenoord City, verschenen op de websites van Vers Beton en Follow the Money, in samenwerking met de lokale omroep Open Rotterdam. De twee freelance-journalisten doken in de bouwplannen voor het nieuwe Feyenoord-stadion en de daaraan verbonden financiële risico’s.

– AD-journalist Peter Groenendijk en ‘huisfotografe’ Sanne Donders met hun in AD Rotterdams Dagblad verschenen serie Tweebosbuurt wacht de sloopkogel over de strijd van huurders tegen wooncorporatie en gemeente.

– Ingenieur/onderzoeker/journalist Inge Janse met zijn onderzoeksproject Wat houdt de groene toekomst tegen? over de geringe haast die de Rotterdamse haven maakt bij de transitie naar een duurzame industrie, verschenen bij online tijdschrift Vers Beton.

– NRC-redacteuren Derk Stokmans en Joris Kooiman met Aftakeling van een Rotterdams prestigeproject, verschenen in NRC Handelsblad en nrc.next,  over het miljoenendrama rond het Rotterdamse Warmtebedrijf dat voor de gemeente Rotterdam zo desastreus is verlopen.

De jury, bestaande uit Inez Weski (voorzitter), Maria Heiden, Cees van der Wel, Kees Weeda en Henk Dam, zal uit deze inzendingen een winnaar kiezen.

Voorafgaand aan de uitreikingsceremonie vindt een gesprek plaats over de staat van de lokale journalistiek met verschillende hoofdredacteuren o.l.v. Mirjam de Winter. Met Eeva Liukku (Ves Beton),  Elsje Jorritsma (NRC), Celeste Bodaert (Open Rotterdam), Ronald van Genen  (AD/RD) en Ruud van Os (RTV Rijnmond) o.l.v. Mirjam de Winter

Programma:
17:00 uur       Zaal open
17:30 uur       De staat van de lokale journalistiek
18.00 uur       Uitreiking Rotterdamse Persprijs 2019
18.30 uur       Borrel

De uitreiking van de Rotterdamse Persprijs 2019 wordt georganiseerd door de Stichting RD Persprijs i.s.m. Arminius.