Terug naar programma

Uitreiking Persprijs Rotterdam 2016

Wed 9 November 2016Inschrijven nieuwsbrief

Op 9 november is het zover: dan wordt, alweer voor de elfde keer, de Persprijs Rotterdam uitgereikt. Wie schreef het afgelopen jaar het beste verhaal of maakte de beste reportage, documentaire of serie over onze stad en gaat met deze mediaonderscheiding naar huis?

De Persprijs Rotterdam bestaat uit vijfduizend euro en een speciaal ontworpen object van glaskunstenaar Ming Hou Chen. De inzendingen worden beoordeeld door een jury onder voorzitterschap van Saskia J. Stuiveling, oud-president van de Algemene Rekenkamer. De jury, bestaande uit Saskia J. Stuiveling (voorzitter), Maria Heiden, Wim van Krimpen, Kees Weeda en Henk Dam, moest dit jaar kiezen uit 21 zeer gevarieerde inzendingen.

De genomineerden voor de Persprijs Rotterdam 2016 zijn, in alfabetische volgorde:

Ronald Buitelaar, onderwijsjournalist, die voor online tijdschrift Vers Beton uitzocht waardoor het mis ging met de voorgenomen fusie tussen de twee mbo-giganten Zadkine en Albeda. Zie Analyse: Waarom de kleinschalige mbo-scholen er in Rotterdam uiteindelijk toch niet kwamen en Reconstructie: Hoe de kleinschalige mbo-scholen er in Rotterdam uiteindelijk toch niet kwamen

Alje Kamphuis en Klaas den Tek met ‘Een nieuwe kans’, een reportage voor tv-actualiteitenrubriek Brandpunt over een restaurantproject waarin ex-criminelen en -verslaafden koken voor buurtbewoners.

Frank de Kruif  met het boek ‘Het havenschandaal’, waarin deze journalist/historicus de miljoenendans reconstrueert van ondernemer Joep van den Nieuwenhuijzen en haven-topambtenaar Willem Scholten.

Eric Oosterom en Jitske-Sophie Venema met een serie reportages en interviews in AD Rotterdams Dagblad over een fatale brand in Hellevoetsluis die hen leidde naar de vermoedelijke dader.

Margot Smolenaars, freelance journaliste die zich met ‘De Rotterdam Ripper’ verdiepte in een serie onopgeloste moorden op Rotterdamse prostituees en daarvan verslag deed in NRC Handelsblad.

Voorafgaand aan de uitreiking nemen we de stand van Rotterdamse journalistiek onder de loep met verschillende journalisten en opiniemakers.

Toegang is gratis.

Deze avond wordt georganiseerd door Stichting RD Persprijs en Arminius.