Terug naar programma

Transcend: Het mysterie van bewustzijn

zo 17 april 2022
14:00Inschrijven nieuwsbrief

Let op: dit programma is verplaatst. Oude tickets zijn geldig op de nieuwe datum: 1e Paasdag. Kunt u niet op deze dag? Dan kunt u restitutie krijgen. Stuur hiervoor een mail naar publiciteit@arminius.nl

Wat is bewustzijn? Volgens hoogleraar Cyriel Pennartz ontstaat deze ‘bovenop’ materiële processen in het brein. Bernardo Kastrup denkt dat het totaal anders zit, hij baseert zijn visie op de quantumfysica. In de afgelopen jaren zijn daarin namelijk experimenten gedaan die volgens Kastrup alleen te verklaren zijn door een extra laag in de werkelijkheid aan te nemen, een bijzondere vorm van bewustzijn in de kosmos. Zijn theorie kan grote gevolgen hebben voor allerlei fundamentele vragen: zo zou het kunnen dat bewustzijn na de dood niet verloren gaat. Pennartz en Kastrup gaan met elkaar in gesprek over het mysterie van bewustzijn.

Cyriel Pennartz is hoogleraar Neurowetenschappen van Cognitie en Systemen aan de Universiteit van Amsterdam. Hij is een van de initiatiefnemers en leiders van het Human Brain Project, het tot nog toe grootste project in Europa in de neurowetenschappen. Hij schreef onlangs De code van het bewustzijn.

Bernardo Kastrup is directeur van de Essentia Foundation. Hij is gepromoveerd in zowel filosofie als computertechniek en werkte onder meer voor CERN (dat onderzoek doet naar kleine deeltjes) en het Philips onderzoekslaboratorium.

Over Transcend
In Transcend onderzoeken NRC-journalist Wouter van Noort en filmmaker Hans Busstra van VPRO Tegenlicht zingeving en transcendentie. Wat kan de wetenschap ons leren over de grootste vragen, zoals de zin van het leven, de aard van bewustzijn en de balans tussen denken en voelen? Wouter van Noort is journalist bij NRC, waar hij onder meer de podcastserie Future Affairs maakt. Hij startte dit jaar de nieuwsbrief Transcend, waarin hij samen met duizenden lezers zingevingsvraagstukken probeert te beantwoorden. Hans Busstra is filmmaker voor Tegenlicht en essayist. Hij maakte dit jaar onder meer de documentaire Technologie als religie. Wil je op de hoogte blijven van Transcend? Wordt dan hier lid van de nieuwsbrief.

Dit programma wordt georganiseerd door Debatpodium Arminius.

Livestreamtickets
Er zijn voor deze avond twee soorten kaarten: zaaltickets en livestream tickets. Met livestreamtickets is het ook mogelijk vragen te stellen aan de sprekers. Nadat je een livestream ticket gekocht hebt, ontvang je automatisch een ticket-mail met daarin de link naar de livestream. Niet ontvangen? Check je spambox en/of controleer je andere mailboxen. Mail anders naar publiciteit@arminius.nl.

Bekijk ook de andere programma’s in Arminius.