Terug naar programma

Totaalprogramma rondom Valentijnsdag

Mon 24 September 2007
16:00Inschrijven nieuwsbrief

Aanvang: 16.00 uur (zaal open: 15.30 uur)
Entree: € 7,50 inclusief drankje na het concert

Een sfeervolle en romantische totaalmiddag met live muziek, visuals, poëzie en dans. In dit ruim 60 minuten durende programma staat de uitwisseling tussen verschillende disciplines centraal. Rode draad is het uit Amerika overgewaaide, vaak zo vercommercialiseerde maar eigenlijk heel gevoelige Sint Valentijnsdag. En daarmee ook die schier onuitputtelijke inspiratiebron voor kunstenaars door de eeuwen heen: De Liefde ..

The Kaleidoscope Playersspelen werken van componisten Mozart, Brahms, Debussy, Bruch & Fauré.
Visuals door kunstenaar João Colagem,
Gedichten van Marco Nijmeyer
Dansperformance van en door danseres/choreografe Aleksandra Maciejewska

Foto links: werk van João Colagem

Waar komt Valentijnsdag eigenlijk vandaan?
Over de oorsprong van Valentijnsdag doen een groot aantal verschillende verhalen de ronde. Meer dan eens dateren die vanuit het oude Rome, waar 14 februari de dag van de godin Juno was. De festiviteiten op deze dag hielden onder meer in een soort Romeins datingfestijn tussen jongens en meisjes: de voorloper van de latere Valentijnsdag.

Op 14 februari 270 werd de Romeinse priester Valentijn begraven, die in gevangenschap overleed. Zijn misdaad? Hij voltrok huwelijken van soldaten, in die tijd streng verbonden.

De allereerste Valentijnskaart staat op het conto van een christelijke priester, die in gevangenschap de dochter van zijn bewaker genas van haar blindheid. Vlak voor zijn onthoofding, op 14 februari, stuurde hij het meisje een briefje, ondertekend met Jouw Valentijn.. . Zo luidt althans het verhaal.
Of was het toch de Franse graaf die in het begin van de 15e eeuw vastzat in de beruchte Tower of London. Vanuit zijn kerker schreef hij smachtende liefdesbrieven aan zijn vrouw, die hij, inderdaad, Valentines noemde. ..

Denk daar eens aan als u uw geliefde besluit te verrassen met een leuke kaart .. .. of dit sfeervolle Valentijnsconcert ..

Persbericht_Valentijnsconcert_03022006