Talkshow Disruptie: welke vluchteling is welkom & inclusiviteit in de literatuurwereld
We zijn terug met een nieuwe editie van dé Rotterdamse talkshow Disruptie! over politiek, kunst & cultuur en sociale ongelijkheid. Journalist en programmamaker Caterine Baeten spreekt gasten over de Rotterdamse aanpak van de huidige opvangcrisis én disruptors die streven naar een inclusievere literatuurwereld. Spokenwordartiest Zaire Krieger zit in de interviewstoel en zangeres Carina Fernandes zorgt voor de muziek.
Selectie aan de poort: welke vluchteling is welkom?
De gemoederen in de Rotterdamse gemeenteraad liepen onlangs hoog op vanwege de opvang van 96 Afghaanse vluchtelingen. Zonder dat de gemeenteraadsleden én het College van Bestuur het wisten, bracht het COA deze vluchtelingen onder in een Rotterdams hotel.
De opvang van vluchtelingen en asielzoekers, het landelijk beleid en overvolle aanmeldcentra houdt heel het land al enkele weken in de greep. De wens van enkele gemeenten om alleen maar Oekraïners op te willen vangen, leidde tot verzet: “Dat is discriminatie” stelde het Mensenrechtencollege. Ook VluchtelingenWerk zegt een kort geding aan te spannen tegen het Rijk.
In Disruptie verkennen we de Rotterdamse situatie: hoe gaan we hier als grote stad mee om? Voor wie wordt er plaats gemaakt? En, wat kan Rotterdam (nog) méér doen om mensen op te vangen?
Aan tafel:
Dajana Duka – maatschappelijk werker en vice voorzitter bij Bij1
Ewoud Kieviet – politiek verslaggever
Bas Bongers – teamleider op de afdeling Juridische Begeleiding bij Vluchtelingenwerk Nederland (VWN) te Rotterdam.
Hoe maken we de literatuurwereld inclusief?
Wie beslist over welke verhalen worden gepubliceerd of gepromoot? Herkenbaarheid in boeken en literatuur is niet vanzelfsprekend. In deze editie bespreken we hoe het boek en literatuurvak inclusiever kan worden. De boeken van Rose Stories – bedtijdverhalen voor rebelse meisjes – en een uitgeverij zoals Wilde Haren ontstonden vanuit de noodzaak om een podium te geven aan verhalen en mensen die vaak nog onderbelicht worden: kinderen, vrouwen en mensen met een biculturele achtergrond. Wat is inmiddels het resultaat? En welke stappen moeten er nog gezet worden om de literatuurwereld een betere afspiegeling te maken van de maatschappij.
Aan tafel: D’avellonne van Dijk en Loulou Drinkwaard oprichters van uitgeverij Wilde Haren. Dichter en performer Dean Bowen en Silvana sodde, directeur van The Writer’s Guide.
Blikvanger: Zaire Krieger
In deze editie van Disruptie wordt de interviewstoel bezet door spokenwordartiest, opiniemaker en journalist Zaire Krieger! Het werk van Zaire is scherp en activistisch en haar poetry is onder andere te horen geweest in het Van Gogh Museum en op TEDxAmsterdamWomen. Hier bracht ze een indrukwekkende performance van haar werk ‘‘Codeswitching’, dat haar gemoedstoestand als jonge vrouw van kleur in een witte maatschappij samenvat. In 2019 won Zaire Krieger de Spoken Word Award. Zaire is ook werkzaam als stemacteur en journalist en schrijft over ongelijkheid, racisme, feminisme, en de LGBTQ+ community voor platforms zoals OneWorld, Dipsaus en de VARA Gids. In 2021 vertaalde Zaïre Krieger het inauguratiegedicht The Hill We Climb van Amanda Gorman
Intermezzo
Het muzikale intermezzo wordt verzorgd door zangeres en songwriter Carina Fernandes. Carina Fernandes is een transdisciplinaire creatieve wervelwind – bekend van haar bruisende persoonlijkheid en rauwe Rotterdamse sound. Haar kunst ontstaat uit een gevoel van noodzaak: creëren is een manier om te reflecteren, te begrijpen en te overleven. Als ART-ivist drukt ze zich uit door middel van Spoken Word en R&B/Soul. Carina Fernandes stond onder andere op Bevrijdingsfestival Z-H, Woorden worden Zinnen of Amsterdam Pride.
Over Disruptie
Disruptie wordt gemaakt door journalist/programmamaker en communicatiespecialist Caterine Baeten (IFFR), communicatiestrateeg en gedragsdeskundige Esther Audier (Rechtstreex en Habitat Ontwikkelbureau), journalist/social media manager Zoë Pinto e Neto, producent Sophie Adriana en programmamaker Anna Visser. De talkshow wordt mogelijk gemaakt door debatpodium Arminius en Gemeente Rotterdam. Daarnaast is er een partnership met platform IMPACT en OPEN Rotterdam.
* In geval van nieuwe coronamaatregelen kunnen zaaltickets worden omgezet in livestream tickets. Restitutie van tickets is helaas niet mogelijk.