Terug naar programma

Studio Erasmus

di 21 september 2021
20:30Inschrijven nieuwsbrief

Studio Erasmus is de maandelijkse talkshow over de actualiteit en het laatste academische onderzoek, verrassend, prikkelend, maar altijd academisch verantwoord. Een programma met interviews, minicolleges en livemuziek.

Het programma van deze Studio Erasmus:

  • Wordt Nederland steeds ongelijker? – Econoom Bastian Ravesteijn over zijn omvangrijke onderzoek naar kansengelijkheid, en de onthutsende resultaten (in de eerste maanden, zo blijkt, komen baby’s al op forse achterstand te staan).
  • Wel of geen losgeld betalen bij een ransomeware-aanval? Bernold Nieuwesteeg (ESL, directeur centre for law and economics of cyber security), over het businessmodel van hackers en wat te doen bij gijzelsoftware.
  • Waarom hebben we zo’n drang naar samenhang? – Hoogleraar biologische en cognitieve psychologie Rolf Zwaan schreef een boek over de ‘psychologie van het begrijpen’. De mechanismen die ons dagelijks zeer goed helpen bij het interpreteren van bijvoorbeeld films, landkaarten, grafieken of het gedrag van anderen, kunnen leiden tot misverstanden als we geconfronteerd worden met complexe gebeurtenissen, zoals een pandemie of een verkiezingsstrijd. Hoe werkt dat? En wat kunnen we eraan doen?
  • Hoe moet Rotterdam omgaan met verwarde personen? – In de Nederlandse media en politiek is de afgelopen jaren veel aandacht ontstaan voor incidenten rondom mensen die verward gedrag vertonen. Violet Petit-Steeghs evalueerde als projectleider het ‘Actieprogramma lokale initiatieven voor mensen met Verward Gedrag’.

En livemuziek van Lucas Vermeer en band.

Moderatie: Geert Maarse.

Studio Erasmus is een programma van de Erasmus Universiteit, in samenwerking met Studium Generale, Vers Beton en Arminius. Presentatie: Geert Maarse.