Terug naar programma

Studio Erasmus: Wat is klimaatongelijkheid?

di 8 februari 2022
20:30Inschrijven nieuwsbrief

Presentator Geert Maarse gaat in gesprek met wetenschappers over hun onderzoek; verrassend, prikkelend, maar altijd academisch verantwoord. Met in deze editie onder meer rector en medisch ethicus Annelien Bredenoord en mensenrechten onderzoeker Daphina Misiedjan. Toegang is gratis, reserveren aanbevolen.

Met deze editie:

  • Wat is klimaatongelijkheid? – Daphina Misiedjan over hoe het kan dat kansen op een gezond en kansenrijk leven afhangen van waar je geboren wordt en waarom we nu moeten ingrijpen om dat gat niet onherstelbaar groot te laten worden.\\\
  • Waarom blijf je fan van  je idool als die van iets ernstigs beschuldigd wordt? Of zelfs veroordeeld wordt? Mediawetenschapper Simone Driessen legt uit wat er gebeurt in de hoofden van fans.
    Hoe overstem je de onderbuik? – Annelien Bredenoord is als hoogleraar ethiek gespecialiseerd in de ethische dilemma’s waar we in de coronacrisis dagelijks mee te maken krijgen. Op 1 oktober 2021 startte ze bovendien als de nieuwe rector magnificus van de Erasmus Universiteit. Hoe voer je – in een sterk gepolariseerde samenleving – het gesprek over de fundamentele vragen van deze tijd?
  • Wordt een cosmetische ingreep net zo normaal als naar de kapper gaan? – Cultuurwetenschapper Anne-Mette Hermans en cosmetisch arts Tom Decates over de normalisatie van fillers en botox, slimme marketing, ons veranderende schoonheidsideaal en de impact van sociale media als Instagram en Snapchat en over de soms fatale gevolgen.
  • Veiligheid staat al jaren bovenaan de politiek agenda in Rotterdam. Dit uit zich in een harde aanpak van overlast en criminaliteit. Rotterdam is de stad van zero tolerance, stadsmariniers en een law and order-burgermeester. Maar is deze aanpak wat Rotterdam nodig heeft en hoe staat het met de rechtsbescherming van haar burgers? Een minicollege door Marc Schuilenburg.

Livemuziek van Silas, Diego en Luna van het Erasmus Music Collective.

  • Moderatie: Geert Maarse

 

COVID
Voor dit programma vragen we alle bezoekers vriendelijk een coronatoegangsbewijs bij de ingang te tonen met de CoronaCheck-app. Als er aanvullende maatregelen komen, krijgt u daarover bericht.