Studio Erasmus
Presentator Geert Maarse gaat in gesprek met wetenschappers over hun onderzoek; verrassend, prikkelend, maar altijd academisch verantwoord. Met in deze editie onder meer Stefan Barakat over de ontdekking van een heel zeldzame vorm van epilepsie en Sandra Phlippen en Derk Loorbach over de invloed van de oorlog in Oekraïne op de economie en wat dit betekent voor de energietransitie. Toegang gratis, reserveren aanbevolen.
Met deze editie:
Hoe krijg je een ziekte naar jezelf vernoemd? Stefan Barakat over zijn zoektocht naar een zeldzame vorm van epilepsie en hoe hij daarvoor in een klein dorp in het Midden-Oosten belandde. Waar begin je met onderzoeken? En welke rol speelt DNA?
Stort de oude economie als een kaartenhuis in elkaar? Sandra Phlippen (hoofdeconoom ABN Amro, ESE) en Derk Loorbach (hoogleraar Transitiekunde, DRIFT) over torenhoge inflatiecijfers, grondstoftekorten, groeiende ongelijkheid, oplopende schulden en de waarschuwing voor een recessie. Worden volgende generaties belast met een enorme schuldenberg? Wat is de economische impact van de Oekraïne-oorlog? Moet Europa onafhankelijker worden? En wat betekent dit voor de energie- en grondstoffentransitie?
Is Rotterdam nog steeds de werkstad van Nederland? Arbeidssocioloog Fabian Dekker en Jeroen van Haaren houden in hun nieuwe boek de Rotterdamse arbeidsmarkt tegen het licht. Waar zijn de opgestroopte mouwen gebleven? Is er in de haven nog werk voor de gewone Rotterdammer? En wie gaat er wat doen aan de stapelende tekorten in de zorg, IT en techniek?
Welke lessen kunnen we trekken uit ons oorlogsverleden voor de huidige situatie met Rusland? Een minicollege door hoogleraar Economische Geschiedenis Hein Klemann over hoe Nederland zich onafhankelijk maakte van Duitse steenkool na de Eerste Wereldoorlog en of we nu ook los kunnen komen van Russisch gas.
En muziek van Quinty en Rámon.
Dit programma wordt georganiseerd door de Erasmus Universiteit en Debatpodium Arminius.