Terug naar programma

Studio Erasmus

di 30 november 2021
20:30Inschrijven nieuwsbrief

Let op! In verband met de nieuwe coronamaatregelen wordt dit evenement zonder publiek opgenomen. De interviews worden over een week gepubliceerd op het YouTube-kanaal van de EUR. Als je tickets besteld hebt, ontvang je hierover ook een bericht via email.

 

Studio Erasmus is dé talkshow van de Erasmus Universiteit over wetenschap en actualiteit. Met interviews, minicolleges en livemuziek.

Presentator Geert Maarse gaat in gesprek met wetenschappers over hun onderzoek; verrassend, prikkelend, maar altijd academisch verantwoord. Met in deze editie onder meer Jan Rotmans zijn nieuwe boek Omarm de chaos en een minicollege van Jiska Engelbert over de voortdurende concurrentie tussen Rotterdam en andere steden.

  • Bevinden we ons op een kantelpunt in de geschiedenis? – Ja, zegt hoogleraar transitiekunde en duurzaamheid Jan Rotmans. In zijn nieuwe boek Omarm de Chaos beschrijft hij daarom ook precies wat nodig is om de grote transities van onze tijd (Covid-19, klimaatverandering) te doen slagen. En misschien nog wel belangrijker: welke praktische handvatten er zijn om zelf in beweging te komen.
  • Bestaat de rationele burger wel? – Will Tiemeijer over het onwrikbare geloof in de ondernemende, verantwoordelijke homo economicus. Met zijn onderzoekOpent extern pleit de kersverse hoogleraarOpent extern al jaren voor een realistischer perspectief op zelfredzaamheid. Kan een spoedcursus psychologie voor ambtenaren de volgende toeslagenaffaire voorkomen?
  • Is gedwongen anticonceptie wenselijk? – Sinds kort is het door een wetswijziging makkelijker om iemand tot anticonceptie te verplichten. Onderzoeker André den Exter vertelt wat dit voor de autonomie van het individu en de lichamelijke integriteit betekent. En hoe is het op het moment überhaupt geregeld met gedwongen opname en medicatie?
  • Een minicollege van Jiska Engelbert over waarom Rotterdam de concurrentiestrijd met andere steden aan gaat. En welk beleid komt uit hieruit voort?
  • Hoe overstem je de onderbuik? – Annelien Bredenoord is als hoogleraar ethiek gespecialiseerd in de ethische dilemma’s waar we in de coronacrisis dagelijks mee te maken krijgen. Op 1 oktober startte ze bovendien als de nieuwe rector magnificus van de Erasmus Universiteit. Hoe voer je – in een sterk gepolariseerde samenleving – het gesprek over de fundamentele vragen van deze tijd?

Met muziek van Silas, Diego en Luna van het Erasmus Music Collective.

Studio Erasmus is een programma van de Erasmus Universiteit, in samenwerking met Studium Generale, Vers Beton en Arminius. 

 

Coronamaatregelen en livestream tickets
Voor het bezoeken van evenementen van Debatpodium Arminius is een coronatoegangsbewijs nodig. Houd bij de entree ticket, corona app en legitimatie bij de hand om zo soepel mogelijk naar binnen te kunnen.

Bekijk ook de andere programma’s in Arminius.