Terug naar programma

Stemmen in de stad: In search of Democracy 3.0

zo 13 februari 2022
15:00Inschrijven nieuwsbrief

Autoritaire leiders, algoritmes en vriendjespolitiek. De democratie staat van alle kanten onder druk. Als we macht op een eerlijke manier willen vormgeven, moet er iets veranderen. Maar wat precies, en hoe?
In deze interactieve theatervoorstelling doet Stichting Nieuwe helden samen met lokale partners en burgers onderzoek naar hedendaagse democratieën, met al hun uitdagingen en mogelijkheden voor de toekomst. Zij geven niet alleen een analyse maar zoeken ook actief naar nieuwe mogelijkheden en ideeën. Dus wees bereid om geprikkeld te worden en praat mee als je wil! De combinatie van theater, muziek en directe dialoog zorgt voor een open en toegankelijke sfeer waarbij je zelf kunt kiezen of je deelneemt aan het onderzoek of dat je liever kijkt naar wat er gedacht en besloten wordt.

In aansluiting op de voorstelling is er een nagesprek over democratie in onze stad. Want ook in Rotterdam gebeurt er van alles op het gebied van democratische vernieuwing. Zo brengen Rotterdammers tijdens de verkiezingen op 16 maart voor het eerst een stem uit op hun favoriete kandidaat voor de wijkraad. Deze wijkraden worden ingevoerd om de betrokkenheid van Rotterdammers bij hun wijk en hun stad te vergroten en hun zeggenschap bij belangrijke besluiten te verbeteren. Waar staan we nu wat die wijkraden betreft? In hoeverre sluiten deze wijkraden aan op de algemene roep om democratische vernieuwing? En welke stappen kunnen er in de stad nog meer worden gezet om de lokale democratie daadwerkelijk op een hoger plan te tillen?
 

Stemmen in de Stad is een programmareeks over invloed en zeggenschap van Rotterdammers rondom de Gemeenteraadsverkiezingen van 2022 van Arminius, OPEN Rotterdam, Vers Beton en LOKAAL. Stemmen in de stad is mede mogelijk gemaakt door de gemeente Rotterdam, deze organisatie heeft geen invloed gehad op de inhoud van de programma’s.

#StemmenInDeStad