Terug naar programma

STATUS QUO: Sheila Sitalsing over 12 jaar Rutte

wo 30 november 2022
20:00Inschrijven nieuwsbrief

Debatpodium Arminius · Luister terug: Sheila Sitalsing over 12 jaar Rutte | Status Quo door Marianne Klerk

 

In STATUS QUO bevraagt programmamaker Marianne Klerk één uur lang met een gast de dingen die we voor vanzelfsprekend nemen en vragen ze zich af hoe het anders kan. In deze vierde editie spreekt zij met freelancejournalist en schrijver Sheila Sitalsing over 12 jaar Rutte.

Mark Rutte is onze langstzittende premier. Al 12 jaar leidt hij het land. Hij overleefde tal van schandalen en kabinetscrises. Niet voor niets heeft hij de bijnaam ‘Teflon Mark’. Hoe flikt hij het telkens weer? Wat zegt dat over Nederland? En kunnen we ons nog een andere premier voorstellen en wie dan?

Ontelbare keren beschreef Sheila Sitalsing de machtspolitiek van Mark Rutte in haar prijswinnende Volkskrantcolumns. In haar boek Mark: portret van een premier dook ze dieper in het verschijnsel Rutte. Ze ontcijferde daarbij zijn lichaamstaal, taalgebruik en argumentatie, wat haar onder andere bracht bij de “methode-Mark”: “de vijand smoren in ontwapenende vriendelijkheid.” Het is onderdeel van zijn speciale techniek waarmee Rutte vriend en vijand aan zich weet te binden, volgens Sitalsing. Hoe werkt dit precies en voor hoe lang nog?

Sheila Sitalsing (1968) kwam op haar zeventiende vanuit Suriname om economie te studeren in Rotterdam. Na haar studie werkte ze voor het Rotterdams Dagblad, Elsevier en de Volkskrant als onder meer financieel-economisch verslaggever, correspondent Europese Unie in Brussel, chef Economieredactie en politiek redacteur in Den Haag. Voor haar columns in die laatste krant won ze de Heldringprijs voor beste columnist van Nederland. Met Hans Wansink schreef ze De Kiezer heeft Altijd Gelijk (2010). In 2016 verscheen van haar hand Mark, portret van een premier en in 2021 Dagboek van een krankzinnig jaar.

Marianne Klerk is maatschappijhistoricus. Zij onderzoekt de stad en de inwoners die haar vormen. Ze promoveerde aan de Erasmus Universiteit waarna ze vertrok naar de University of Oxford. Nu maakt ze programma’s, publiceert over stadscultuur, is senior lecturer aan Erasmus University College en fellow bij Debatpodium Arminius. 

 

* In geval van onverwachte nieuwe coronamaatregelen kunnen zaaltickets worden omgezet in livestream tickets. Restitutie van tickets is helaas niet mogelijk.