Terug naar programma

Neoliberalisme

do 9 februari 2023
20:00Inschrijven nieuwsbrief


Programmamaker

Marianne Klerk
Meer informatie


Debatpodium Arminius · Luister terug | Bram Mellink, Naomi Woltring en Merijn Oudenampsen over neoliberalisme

Hoe veroverde neoliberalisme Nederland? Waarom is het zo succesvol? Marianne Klerk gaat in gesprek met Merijn Oudenampsen, Bram Mellink en Naomi Woltring over neoliberalisme in Nederland.

In ‘Neoliberalisme: Een Nederlandse geschiedenis’ prikken onderzoekers de mythe door van neoliberalisme als Amerikaans importproduct uit de jaren tachtig. Het marktdenken landde al veel eerder in Nederland en is veel nauwer verweven met onze instituties. Ze tonen een verborgen verleden waarin na de Tweede Wereldoorlog politici, ambtenaren en wetenschappers in stilte hun neoliberalisme aan de man brachten en het plaatsten in het hart van de Nederlandse politiek. Hoe Nederlands is neoliberalisme? Kunnen we nog een Nederland inrichten zonder het marktdenken?

“Een mustread voor Mark Rutte – en voor iedereen die meer wil begrijpen van de huidige politiek” (De Volkskrant).

Merijn Oudenampsen (1979) is politicoloog en socioloog. Hij is Marie Curie fellow aan de Université Libre de Bruxelles. Met Bram Mellink schreef hij Neoliberalisme, een Nederlandse geschiedenis dat in 2022 verscheen bij uitgeverij Boom. Zijn proefschrift De conservatieve revolte (Vantilt, 2018) gaat over de ideeën achter de Fortuynrevolte. Hij werkt op dit moment aan een Engelse monografie over de opkomst van het neoliberalisme in Nederland.

Bram Mellink (1985) is historicus. Hij werkt als universitair docent Nederlandse Geschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam. Met Merijn Oudenampsen schreef hij Neoliberalisme, een Nederlandse geschiedenis. In 2013 promoveerde hij op het proefschrift Worden zoals wij. Onderwijs en de opkomst van de geïndividualiseerde samenleving sinds 1945.

Naomi Woltring (1984) is historicus. Zij promoveert aan de Universiteit Utrecht. Haar proefschrift gaat over de invloed van neoliberalisme op de hervormingen in de Nederlandse verzorgingsstaat in de jaren negentig. Ze werkte nauw samen met Bram Mellink en Merijn Oudenampsen bij het schrijven van hun boek Neoliberalisme, een Nederlandse geschiedenis. In haar onderzoek kijkt zij vooral naar marktwerking, sociale zekerheid en volkshuisvesting.

Marianne Klerk (1985) is maatschappijhistoricus. Zij onderzoekt de stad en de inwoners die haar maken. Ze promoveerde aan de Erasmus Universiteit waarna ze vertrok naar de University of Oxford. Nu maakt ze programma’s, publiceert over stadscultuur, is senior lecturer aan Erasmus University College en fellow bij Debatpodium Arminius.

Boom Uitgevers zal aanwezig zijn met een boekentafel en er is gelegenheid te signeren.