Terug naar programma

STATUS QUO met Caroline de Gruyter over vrede in Europa

wo 29 november 2023
20:00Inschrijven nieuwsbrief

Debatpodium Arminius · Luister terug – Status Quo met Caroline de Gruyter

In STATUS QUO bevraagt programmamaker Marianne Klerk met een denker één uur lang de dingen die we als vanzelfsprekend beschouwen. In deze editie spreekt zij met auteur, Europa-correspondent en columnist Caroline de Gruyter over vrede in Europa. 

Na de Russische inval in Oekraïne nemen de zorgen over oorlogsdreiging toe. Is vrede in Europa wel zo vanzelfsprekend?

In haar columns beschrijft Caroline de Gruyter al jaren hoe de grens tussen oorlog en vrede flinterdun is geworden. Terwijl Europeanen – vooral West-Europeanen – denken dat er nooit meer oorlog komt, staat de vrede in Europa onder druk. Oorlog is dichterbij dan ooit. Als we vrede willen, moeten we ons voorbereiden op oorlog volgens de Europa-deskundige. Waar ging het mis? Hoe bereiden we ons voor op oorlog? En hoe werken we aan vrede in Europa?

Dit programma is uitverkocht. Heb je kaarten over op ben je nog op zoek naar een ticket, check hiervoor Ticketswap.

Caroline de Gruyter is auteur, Europa-correspondent en columnist voor NRC. Voor haar verslaggeving van de eurocrisis en de Europese politieke situatie vanuit Brussel tussen 2008 en 2013 ontving ze in 2013 de Anne Vondelingprijs. Naast haar werk voor NRC schrijft ze columns voor de Vlaamse krant De Standaard en zijn er inmiddels zes boeken op haar naam verschenen, waaronder het bejubelde Beter wordt het niet. Een reis door het Habsburgse Rijk en de Europese Unie uit 2021. De Gruyter is ook columnist voor Foreign Policy en lid van de European Council on Foreign Relations.

Programmamaker Marianne Klerk is maatschappijhistoricus. Zij onderzoekt de stad en de inwoners die haar maken. Ze promoveerde aan de Erasmus Universiteit waarna ze vertrok naar de University of Oxford. Nu maakt ze programma’s, publiceert over stadscultuur, is senior lecturer aan Erasmus University College en fellow bij Debatpodium Arminius.

Boekhandel V/h Van Gennep zal aanwezig zijn met een boekentafel en er is gelegenheid te signeren.

Dit programma wordt georganiseerd door Arminius i.s.m. het vfonds.

Bekijk hier ook de andere programma’s van Arminius.